nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.11.2018 In 2019 is niemand 'de schoonste'

Volgend jaar wordt er spijtig genoeg geen Schoonste Boerin verkozen op Agriflanders. De aangekondigde verkiezing, die op 12 januari 2019 zou plaatsvinden, wordt afgeblazen bij gebrek aan partners. “Deze verkiezing is zeer impactvol voor de sector, maar dit vertaalt zich niet in het aantal partners dat bereid is om samen met ons de verkiezing te ondersteunen”, zegt organisator Lieven Hérie van Field Communication. De organisatie gaat zich bezinnen over hoe ze de verkiezing in de toekomst kan verduurzamen. “Want we geloven er nog steeds rotsvast in dat de landbouwsector dit event nodig heeft.”

Huidige Schoonste Boerin Mieke Verniest zet haar laatste maanden in als ambassadrice van de Vlaamse land- en tuinbouw. Tijdens Agriflanders 2019 zou zij haar lint doorgeven aan de nieuwe Schoonste Boerin van Vlaanderen. Wat een achtste editie met acht schitterende kandidaten beloofde te worden, wordt nu noodgedwongen afgelast. Jammer, want de wedstijd laat toch eens een andere kant zien van de - vaak mannelijke - landbouwsector.

“We merken iedere editie opnieuw dat de verkiezing een serieuze impact heeft op het leven van alle winnaressen”, vertelt organisator Lieven Hérie. “Mieke Verniest stampte een hoevewinkel uit de grond en kweekte een nieuw varkensras om meer vat te krijgen op haar prijzen. Karen Verplancke begon met een melkmobiel. Cindy De Clercq startte een zelfpluktuin…. Stuk voor stuk voelen ze zich als Schoonste Boerin zelfzeker genoeg om meer het heft in eigen handen te nemen.”

Niet alleen de winnaressen voelen de positieve vibe van de verkiezing. “Veel kandidaten laten ons achteraf weten wat een buitengewone ervaring dit was en hoe ze dit meenemen in hun werk”, weet Lieven Hérie. “Wat we willen benadrukken met de verkiezing, namelijk dat boerinnen ondernemende vrouwen zijn en hun rol binnen het bedrijf cruciaal is, wordt op die manier bevestigd.” Bovendien zetten de uiteenlopende profielen van alle kandidaten, de diversiteit binnen de sector enorm in de verf.

Volgend jaar zal er dus geen boerin tot ‘de schoonste’ worden gekroond. Maar ook het uitblijven van de verkiezingsshow zelf zal een gemis zijn op AgriFlanders. “De verkiezingsshow is telkens, en dat is ook niet onbelangrijk, een zot feest dat vele emoties losweekt. Het traject brengt mensen samen en legt nieuwe verbindingen, zowel binnen als buiten de sector.”

De organisator betreurt dat het verkiezingsfeest geen weerslag heeft in het aantal partners dat de verkiezing wil steunen. “We kunnen weer rekenen op enkele trouwe fans en een paar nieuwe gezichten die we erg dankbaar zijn. Maar het is als kleine organisatie niet houdbaar om het leeuwendeel van de kosten te blijven dragen. We hebben daarom tot op het laatste moment extra steun gezocht, maar helaas niet gevonden.”

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via