nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.02.2017 In de reeks 'Veldwerk' doet kropslateler zijn verhaal

In de reeks ‘Veldwerk’ is veilingenkoepel LAVA toegekomen aan de teelt van sla. Slateler Francky Brouckaert uit Gits doet zijn verhaal in de Flandria-nieuwsbrief. Hij start bij het noodweer dat zijn bedrijf in oktober 2013 trof. Een windhoos heeft toen 7.000 vierkante meter serre compleet weggevaagd. “We hebben er ruim een half jaar over gedaan om alles opgeruimd te krijgen en hebben toen besloten de glasoppervlakte te verminderen." Zijn serre is nu nog 18.000 vierkante meter groot en wordt uitsluitend benut voor de teelt van kropsla. Van 1 mei tot 31 oktober wordt er op zondag na iedere dag sla gesneden. In de winter wordt er driemaal gesneden per week omdat het dan 100 dagen duurt vooraleer sla uitgegroeid is tot een mooie krop.

Kropsla is de ‘moeder van alle sla’ want het is de gecultiveerde versie van wilde ‘oersla’. Inmiddels zijn er heel wat sla-variaties bijgekomen. Door de Vlaamse veilingen worden jaarlijks bijna 100 miljoen stuks kropsla verhandeld, stuk voor stuk goed ontwikkelde kroppen met een lichtgroen hart omringd door donkere bladeren. Veilingenkoepel LAVA gaat voor de nieuwsbrief van het keurmerk Flandria de boer op en ging ditmaal op bezoek bij kropslateler Franky Brouckaert uit Gits.

Het West-Vlaamse dorp Gits heeft een lange traditie in tuinbouw onder glas. “Mijn grootvader was een tabakskweker die in de jaren ’50 van vorige eeuw met serreteelt is begonnen: kropsla en tomaten. Die combinatie maakte hier toen iedereen.” Als derde generatie is Franky in het bedrijf gerold, eerst met de teelt van tomaat en kropsla en sinds 1996 met kropsla als enige specialisatie.

Van planten tot rooien, spoelen en verwerken, het bedrijf van Brouckaert is volledig geïnstalleerd voor de teelt van kropsla. Sla moet ’s morgens voor 10 uur gesneden worden zodat de krop niet kan opwarmen. De oogst van de dag is tegen de middag op de veiling. Daar gaat de sla de koelcel in om de volgende dag verkocht te worden.

Lees het volledige verhaal op de website van LAVA. Abonneren op de Flandria-nieuwsbrief doe je hier.

Bron: Flandria Veldwerk

Beeld: BelOrta

Volg VILT ook via