nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.09.2017 Inagro ondersteunt kennisdeling aquacultuur

Het West-Vlaamse kenniscentrum Inagro haalde voor een praktijkworkshop rond aquacultuur twee topexperten in de voortplanting van snoekbaars naar Roeselare. Momenteel blijkt er wereldwijd maar één bedrijf in de wereld te zijn dat jaarrond kan produceren en dus is de expertise rond de voortplanting van snoekbaars gegeerd. Geïnteresseerden konden er uit de mond van de experts horen hoe het volledige reproductieproces van snoekbaars precies in elkaar zit en hoe het als vissenkweker te begeleiden. 

De aquacultuursector is voor verschillende vissensoorten de kinderschoenen al lang ontgroeid, maar voor snoekbaars zijn er nog heel wat obstakels. De snoekbaars is namelijk niet de makkelijkste vis om te kweken, en om jaarrond te kunnen produceren heb je ook jaarrond voortplanting nodig. Daarom organiseerde Inagro een praktijkworkshop met twee topexperten ter zake, beide behorend tot de “zeer selecte groep die de artificiële reproductie van snoekbaars onder de knie heeft”, zo klinkt het. Een selecte groep deelnemers leerde er een week lang de kneepjes van het vak.

Bedoeling is via het verspreiden van de praktijkkennis de productie van snoekbaars in Europa een flinke duw te geven. Dat lijkt ook gelukt te zijn, want de deelnemers kwamen uit Vlaanderen, Finland, Duitsland, Zwitserland en Italië. “Een ideale situatie om over de grenzen heen kennis en ervaring uit te wisselen”, aldus Inagro. Het gaat daarbij om het selecteren van de ouderdieren, induceren van de voortplantingscyclus, opvolging van de gonaden-ontwikkeling, afstrijken van de eieren en het sperma, eibevruchting en de ontwikkeling en de opkweek van de larven.

De workshop was een actie onder de koepel van de EPFC of European Percid Fish Culture, een themagroep binnen de European Aquaculture Society (EAS). In 2012 richtte Inagro deze themagroep samen met een Duitse en Tsjechische partner op. De EPFC zorgt voor een wisselwerking tussen de bedrijven die snoekbaars of baars produceren en de onderzoekers. “Uiteraard wil de EPFC zijn leden, de viskwekers, ook praktisch ondersteunen”, aldus nog Inagro. “Daar is nood aan omdat een gebrek aan praktische kennis een sterke rem zet op de ontwikkeling van de sector, wat dan weer potentiele investeerders afschrikt.”

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Inagro

Volg VILT ook via