nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.02.2018 Inbreuk dierenwelzijn vaak zonder gevolg

Bijna zes op de tien zaken van dierenmishandeling en -verwaarlozing worden zonder gevolg geklasseerd. In twee jaar tijd kwamen meer dan 4.000 gevallen binnen op de Belgische parketten, maar in dezelfde periode volgden amper 235 veroordelingen en 674 administratieve sancties. Federaal Justitieminister Koen Geens benadrukt wel dat het aantal seponeringen niet betekent dat er geen onderzoek werd gevoerd. 

Terwijl het aantal klachten over inbreuken tegen het dierenwelzijn stijgt en het aantal inbeslagnames van dieren toeneemt, komt daar maar in minder dan de helft van de gevallen een vervolg op in de rechtbank of met een boete. Dat blijkt uit de parlementaire vraag die Carina Van Cauter (Open Vld) stelde aan minister van Justitie Koen Geens. In 2015 en 2016 werd in ons land 58,18 procent van de zaken over dierenwelzijn geseponeerd.

Daarbij zijn er regionaal enkele opvallende uitschieters. In Limburg gaat het om meer dan 66 procent van de zaken, in Oost-Vlaanderen om bijna 68 procent en in Brussel zelfs meer dan 80 procent. Tot een veroordeling kwam het slechts 235 keer, in totaal werden 674 administratieve sancties opgelegd. “Het aantal seponeringen betekent niet dat er geen onderzoek werd gevoerd”, benadrukt minister Geens. “Zo kan er in bepaalde gevallen onvoldoende bewijs zijn geweest of bleek er achteraf gezien geen reden te zijn tot een klacht.”

“Dierenverwaarlozing is ook een misdrijf waarbij het parket vaak seponeert wanneer de eigenaar kan garanderen dat de slechte toestand van de dieren wordt opgelost”, aldus nog Geens. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts geeft aan zelf ook strengere straffen voor dierenmishandeling te willen. “Al willen we ons wel concentreren op de echte dierenmishandeling. Onbedoelde menselijke fouten of vergetelheid lossen we op een andere manier op dan voor de rechtbank”, zo klinkt het. 

Bron: Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via