nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.03.2008 Protestactie tegen verpakkingen aan Gentse supermarkt

"Wij moeten al dat plastic niet". Een vijftigtal leden van het Gents Milieufront (GMF) en de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) voegden vrijdagavond de daad bij het woord. Aan de Super GB in Gent zamelden zij overbodig verpakkingsmateriaal in. "Wij hebben geen probleem met deze actie omdat wij dezelfde doelstelling hebben", aldus Lars Vervoort, woordvoerder van Carrefour.

Het was een luidruchtige bende voor de ingang van de supermarkt aan de Groene Vallei in Gent. Een samba-orkestje zorgde voor de muziek, maar het was vooral de Amerikaan Reverend Billy die de show stal. De man heeft er zijn levenswerk van gemaakt om te preken tegen onze consumptiemaatschappij. GMF en JNM nodigden hem uit om mee actie te voeren tegen overbodig verpakkingsmateriaal.

"Wij vragen de mensen die hier vanavond komen winkelen, om de verpakkingen van de producten die ze gekocht hebben, achter te laten", legt Jasmin Lauwaert van JNM uit. "Als ze dat willen, kunnen ze hun voedingswaren zelfs in herbruikbare doosjes of potjes steken. Vanavond zullen wij alle afval aan de directie van GB overhandigen. Wij willen aantonen dat heel wat inpakmateriaal overbodig is. Wij moeten al dat plastic, isomo of karton niet hebben".

De actievoerders roepen supermarkten op om te zoeken naar alternatieven. "De consument moet beseffen dat hij betaalt voor al die verpakkingen", gaat Jasmin verder. "Dubbel zelfs, want hij geeft geld uit voor de verpakking zelf en voor de afvalzakken die nodig zijn om het vuil af te voeren. Wij hebben zelf een test gedaan. In de supermarkt kochten we twee keer dezelfde producten, een keer afzonderlijk verpakte kleine hoeveelheden, daarna grotere verpakkingen. Ons eerste boodschappenlijstje kostte ons 21 euro en leverde 526 gram afval op. De tweede keer betaalden we maar 14,50 euro en hielden we 172 gram afval over".(KS)

Bron: Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via