nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.06.2017 Indiase deelstaat wil schulden van boeren kwijtschelden

De Indiase deelstaat Maharashtra gaat de schulden van alle kleine boeren op zijn grondgebied kwijtschelden, goed voor een kostenplaatje van 4 miljard euro. Sinds het begin van de maand protesteerden de boeren tegen hun torenhoge schulden en eisten ze ook betere prijzen voor hun producten. De hoge schulden hebben de laatste jaren een ware zelfmoordgolf veroorzaakt onder Indiase boeren. Volgens een Engelstalige krant die verschijnt in India worden de producenten uitgebuit door handelaars in zaaizaden en meststoffen enerzijds en afnemers van landbouwproducten anderzijds.

De boerenprotesten zijn groot nieuws in India omdat de voedselbevoorrading van een aantal steden in het gedrang kwam. Zodra de prijs van groenten, fruit en melk steeg, had plots iedereen oog voor de verzuchtingen van de landbouwers. Van het hoge aantal zelfmoorden leek niemand nog op te kijken. Alleen al in de westelijke deelstaat Maharashtra pleegden dit jaar 1.417 landbouwers zelfmoord. Veel boeren worstelen met schulden bij toeleveranciers en bij de banken krijgen ze geen lening.

Na de beslissing van de deelstaatregering in Maharashtra om de schulden van kleine boeren kwijt te schelden, hebben zij hun acties "tijdelijk" stilgelegd. De criteria voor de kwijtschelding van schulden moeten echter nog worden vastgelegd. Bovendien is Maharashtra een arme deelstaat van India zodat het niet eenvoudig wordt om de miljarden euro’s te vinden. "Als er geen bevredigende beslissing wordt genomen voor 25 juli, beginnen onze protesten opnieuw", zei Raju Shetti, de leider van het protest, aan het Indiase persagentschap PTI.

De Indiase boeren hebben in feite nood aan meer dan alleen een schuldkwijtschelding, schrijft Hindustan Times. Ze vragen water om hun gewassen te irrigeren, lage intrestvoeten om geld te lenen, inkomensbescherming tegen volatiele marktprijzen en een gewasverzekering voor het geval een natuurramp hun oogst vernietigt. Wat dat betreft zijn de wensen van landbouwers waar ook ter wereld niet erg verschillend. Ook de Vlaamse boeren zijn bijvoorbeeld vragende partij voor het beter verzekeren van hun oogst en inkomen.

Bron: Belga / Hindustan Times

Volg VILT ook via