nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.07.2018 Infrastructuur en hygiëne aandachtspunt in slachthuizen

Van de in totaal 321 ingevulde checklists rond ‘infrastructuur, inrichting en hygiëne’ in slachthuizen, resulteerde 34 procent in een ongunstig resultaat. Vooral slachthuizen waar paarden, gekweekt wild en schapen en geiten geslacht worden, halen minder gunstige checklists binnen. Dat blijkt uit het jaarverslag 2017 van het Federaal Voedselagentschap. In 2016 lag het aantal ongunstige checklists een pak lager, op 15 procent. Andere onderwerpen zoals de autocontrolesystemen, traceerbaarheid en etikettering halen wel hoge conformiteitsscores.

Alle dieren moeten voor en na het slachten worden onderzocht tijdens de zogenaamde keuring. “De bedoeling van deze keuring is vooral de bescherming van de volksgezondheid te waarborgen”, aldus het FAVV. “Vlees dat abnormaliteiten vertoont, besmet is met ziekteverwekkers of residuen van diergeneesmiddelen of contaminanten bevat, wordt uitgesloten voor menselijke consumptie.” De keuring wordt meestal door een zelfstandige dierenarts met opdracht uitgevoerd (officiële dierenarts).

Naast de keuring van de karkassen in slachthuizen, voert de officiële dierenarts ook andere inspecties uit. In 2017 werden zo 1.531 inspecties uitgevoerd in slachthuizen, gaande van inspecties van de etikettering, over het autocontrolesysteem, tot controles van de infrastructuur, inrichting en hygiëne. Dat laatste blijkt een aandachtspunt. Met 66,4 procent gunstige checklists is dat het slechtst scorende onderdeel van de inspecties – autocontrolesysteem (91,4%), traceerbaarheid (98,1%), dierlijke bijproducten niet bestemd voor humane consumptie (90,8%) en etikettering (98,7%).

“Met uitzondering van de resultaten van de inspecties die werden uitgevoerd in de slachthuizen voor konijnen en loopvogels, zijn alle resultaten op vlak van infrastructuur, inrichting en hygiëne minder goed dan in 2016”, laat het voedselagentschap weten.

Wanneer non-conformiteiten worden vastgesteld, kan het FAVV een aantal maatregelen nemen. In 2017 gaf het voedselagentschap vooral waarschuwingen (114), waarvan een deel uitmondde in het opstellen van een proces verbaal (13). Uiteindelijk werden er vijf procedures opgestart voor de opschorting of de intrekking van de erkenning van een slachthuis. Voor de uitsnijderijen en de vleesverwerkende bedrijven zijn de resultaten van de inspecties vergelijkbaar met deze van 2016.

Meer informatie: jaarverslag 2017

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: FEBEV

Volg VILT ook via