nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.02.2016 Inge Moors volgt Vandeput op als voorzitter van pcfruit

Tijdens de bijzondere algemene vergadering van pcfruit werd gedeputeerde voor Landbouw, Ruimtelijk ordening en Platteland van de provincie Limburg Inge Moors geïnstalleerd als voorzitter van de onderzoeksinstelling in Sint-Truiden. Zij neemt de fakkel over van Marc Vandeput die begin dit jaar als gedeputeerde voor Economie opgevolgd werd door Erik Gerits. Moors prijst het werk van haar voorganger die 13 jaar voorzitter was van pcfruit: “Het samenvoegen van de zes aparte vzw’s voor toegepast en praktijkonderzoek tot één vzw is ongetwijfeld één van de mijlpalen. Het brengt een grotere efficiëntie teweeg en biedt veel meer kansen om mee te dingen naar Europese projecten.”

Het Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit vzw) is een internationaal erkend onderzoekscentrum in fruitteelt. Het doet onderzoek in samenwerking met universiteiten, andere onderzoeksinstellingen, de industrie en de fruitsector. Dit kenniscentrum telt een 100-tal medewerkers, waarvan de helft wetenschappers en voorlichters en omvat 58 hectare proeftuin voor onder meer appel, peer, kers, abrikoos, aardbei, braam, framboos, bes en druif. Het is de plek in het hart van de fruitstreek waar wetenschappelijk onderzoek, demonstratie naar fruittelers, individuele bedrijfsvoorlichting en diensten aan bedrijven samenvloeien.

Limburgs gedeputeerde van Landbouw Inge Moors neemt dan ook met de nodige fierheid de taak van nieuwe voorzitter ter harte. “Met pcfruit beschikt de provincie over een gespecialiseerde kennisinfrastructuur, een onderzoeksinstelling en voorlichtingsdienst van zeer hoog niveau. Het toegepast fruitteeltonderzoek stelt het onderzoekscentrum in staat duurzame oplossingen te ontwikkelen voor de problemen waarmee fruittelers zowel vandaag als in de toekomst geconfronteerd kunnen worden”, zegt Inge Moors.

Uittredend voorzitter Marc Vandeput is ze zeer dankbaar voor zijn inspanningen en verwezenlijkingen. Hij maakte de werking en groei van pcfruit mogelijk. De gedeputeerde benadrukt dat zij de ingeslagen weg verder zal bewandelen. “Onze fruitsector is sterk exportgericht en moet in een geglobaliseerde markt voortdurend anticiperen op de uitdagingen die zich stellen. Door verder in te zetten op onderzoek en innovatie kunnen we de nodige ontwikkelingskansen creëren. De missie om op basis van wetenschap en kennis fruittelers, telersverenigingen, toelevering en overheden te ondersteunen en innovatie te katalyseren, wil ik dan ook graag verderzetten. Bovendien zorgen de activiteiten van pcfruit voor een sectoroverschrijdende impact die het economisch weefsel van Haspengouw en Limburg ten goede komt.”

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: provincie Limburg

Volg VILT ook via