nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.09.2014 Innovatieve textielweefsels stimulans voor zeewierteelt

In het kader van het Europese onderzoeksproject AT~SEA ontwikkelde een consortium van ondernemingen en onderzoekscentra uit België, Ierland, Marokko, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk innovatieve textielweefsels die de teelt van zeewier op grote schaal mogelijk maken. "De economische mogelijkheden van zeewier zijn enorm", aldus projectcoördinator Bert Groenendaal van het deelnemende bedrijf Sioen Industries.

Zeewier is een belangrijke potentiële bron van ingrediënten voor levensmiddelen, diervoeders, biochemicaliën en de productie van biobrandstoffen. Maar tot nu toe bleek het moeilijk om het gewas op grote schaal efficiënt te oogsten. Daarom ontwikkelde het AT~SEA-project, dat zeven Europese ondernemingen en vier onderzoekscentra groepeert, een teelttechniek met geavanceerd textielweefsel die drijvende zeewierkwekerijen een hoge opbrengst kan opleveren en een makkelijke, gemechaniseerde teelt mogelijk maakt.

Het project kan rekenen op 3,4 miljoen euro EU-subsidies. Volgens projectcoördinator Bert Groenendaal van het Belgische Sioen Industries maken de nieuwe weefsels het mogelijk zeewier op grote schaal te telen en zo een Europese miljardenindustrie te creëren. De nieuwe techniek werd uitgebreid getest op proeflocaties in Solund (Noorwegen), Oban (Schotland) en Galway (Ierland) en zou een opbrengst genereren van 16 kilo nat zeewier per vierkante meter, drie- tot vijfmaal de opbrengst van de traditionele zeewierteelt. Volgens Groenendaal is er zelfs marge tot 20-25 kilo per vierkante meter.

Vandaag wordt zeewier meestal wild geoogst of geteeld aan touwen, twee methoden die arbeidsintensief zijn en een relatief lage opbrengst opleveren. Het AT~SEA-consortium heeft een octrooi op de weefsels aangevraagd en wil een commercieel kweekbedrijf van twee à drie hectare opstarten. Want het potentieel van zeewier kan pas ten volle worden benut als het kan geoogst worden in hoeveelheden "die voor een industriële productie noodzakelijk zijn", zo klinkt het.

Terwijl zeewier al een hele poos op het menu van de Aziaten staat, is de zeewierconsumptie in Europa nog eerder beperkt. Bepaalde stoffen uit het gewas zoals agar, carrageen en alginaat worden in de voedingsindustrie gebruikt als bindmiddel of emulgator in chocolademelk, yoghurt en bier. Daarnaast zouden ook hoogwaardige vetten en eiwitten, antioxidanten, geleermiddelen, vitaminen en essentiële mineralen gewonnen kunnen worden uit het wier.

Bovendien zou grootschalige zeewierteelt een positief effect hebben op het ecosysteem van de oceanen: gekweekt zeewier kan helpen het overschot aan CO2 in het zeewater en afvalnutriënten van viskwekerijen in de buurt te absorberen. Daarnaast biedt het wilde vis en schelpdieren die anders door de visserij zouden worden bedreigd, een veilige habitat. De weefsels die het projectteam ontwikkelde, zijn geschikt voor grote matten van 1 mm dikte, die een paar meter onder het wateroppervlak worden geïnstalleerd.

Meer info: AT~SEA

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Europese Commissie

Volg VILT ook via