nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.04.2018 Insleep varkenspest baart tot in de VS zorgen

De jongste melding van Afrikaanse varkenspest komt uit Tsjechië, waar zeven dode everzwijnen werden aangetroffen tijdens een intensieve zoekactie. De ongerustheid onder Oost-Europese varkenshouders waait over naar West-Europa. Zelfs over de grote plas maakt men zich zorgen want Amerikaanse varkenshouders zijn als de dood voor de economische schade. Een besmettingsroute die zij te vrezen hebben, is de import van voedergrondstoffen. Uit onderzoek van de universiteit van Kansas blijkt dat het virus aanwezig in voedergrondstoffen de reis per schip kan overleven.

In Rusland, Polen en de Baltische staten worden regelmatig wilde everzwijnen gevonden die besmet zijn met Afrikaanse varkenspest. Besmettingen op varkensbedrijven komen minder vaak voor. Europa ondersteunt de getroffen lidstaten om de besmettelijke ziekte onder controle te krijgen. Toch houden West-Europese landen met een grote varkensstapel er rekening mee dat het virus hun richting uit komt.

Het grootste gevaar op virusoverdracht komt mogelijk niet van everzwijnen, maar van de mens. Een Poolse truckchauffeur kan zonder het te beseffen een economische catastrofe veroorzaken door een broodje salami achteloos weg te gooien. Van alle mogelijke introductieroutes is het per ongeluk voeren van keukenafval aan wilde zwijnen of varkens, op een kinderboerderij bijvoorbeeld, zeer waarschijnlijk de belangrijkste. Wageningen Universiteit wil dat risico echter niet overroepen.

In eigen land neemt het Voedselagentschap de regie bij het uitwerken van een nationaal actieplan. Onderdeel van dat plan is de update van het draaiboek voor Afrikaanse varkenspest. Die update komt er op vraag van de Belgian Feed Association (BFA), want het huidige draaiboek dateert van 1992. "Inspiratiebron vormt het hygiëneprotocol voor vogelgriep dat werd geactualiseerd in 2017. Wij hielpen er mee aan schrijven, onder meer aan het luik over transport van diervoeders. Zo wordt er onder meer bijzondere maatregelen opgelegd aan transporten die gevoelige zones bevoorraden", vertelt Yvan Dejaegher, gedelegeerd bestuurder van BFA.

De economische verliezen door een eventuele besmetting zijn zo groot dat de schrik er toch goed in zit. Ook Amerikaanse varkenshouders zijn beducht voor hun exportpositie. Zij houden rekening met een ander verspreidingskanaal van Afrikaanse varkenspest, schrijft Pigbusiness.nl, namelijk via (grondstoffen voor) varkensvoeder. Aan het College of Veterinary Medicine van de Kansas State University is aangetoond dat Afrikaanse varkenspest een voedertransport over de oceaan kan overleven.

Volgens onderzoekster Megan Niederwerder is het een uiterst belangrijk inzicht dat transport van voedergrondstoffen een risicofactor is. Aan Kansas University wordt het onderzoek voortgezet, onder meer naar voederadditieven die verspreiding van het virus kunnen tegengaan. Als het virus de VS bereikt, zou dit de varkenssector en aanverwante industrieën meer dan 16,8 miljard dollar kosten.

Bron: Pigbusiness.nl / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via