nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.10.2017 Installatiefouten oorzaak salpeterzuurlek in Zevekote

Het incident met de lekkende salpetertank van een mestverwerkingsinstallatie eind maart in het West-Vlaamse Zevekote is niet louter accidenteel ontstaan, maar vooral het gevolg van enkele fouten en nalatigheden bij de constructie en installatie van de tank. Dat blijkt uit onderzoek dat Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Joke Schauvliege liet uitvoeren en dat op vraag van Vlaams parlementslid Tine Soens (sp.a) werd besproken in de commissie Leefmilieu.

Op 31 maart moesten de 1.000 inwoners van de Gistelse deelgemeente Zevekote in allerijl hun huizen verlaten. Uit de tank van de mestverwerkingsinstallatie van een groot varkensbedrijf was een enorme wolk salpeterzuur vrijgekomen. Salpeterzuur is volgens toxicoloog Jan Tytgat een sterk zuur dat erg gevaarlijk kan zijn. Het vreet in op de weke delen van ons lichaam. Wanneer we het inademen, verbranden zowel de slokdarm als de longblaasjes waardoor je ervan kan sterven.

Nu het onderzoek naar de oorzaak van het lek is afgelopen, vroeg Vlaams parlementslid Soens de resultaten op bij minister Schauvliege. Daaruit blijkt dat de opslagtank voor salpeterzuur in 2015 tweedehands werd aangekocht. Hoewel het volgens de beschrijving van de verkoper ging om een roestvrije stalen tank, blijkt dat er bij de levering van de tank in Zevekote een aantal openingen, bestemd voor eventuele aansluitingen, waren afgedekt met vier stalen kleppen. Staal is niet resistent tegen salpeterzuur, roestvrij staal wel.

Het staal is opgelost en dat heeft geleid tot lekken in de wanden. Juridisch moet blijken of de verkoper de verkoopsvoorwaarden heeft geschonden. Bovendien werd een geldig attest afgeleverd bij de verkoop waardoor men ervan uitging dat het een volledig roestvrije tank betrof. De exploitant en keurder hebben dat dan ook ter goeder trouw aangenomen. Extra controle bij de plaatsing en een controle nadat de tank begin dit jaar nog eens werd gelicht om extra aansluitingen te dichten, hadden de ramp kunnen voorkomen, zo staat te lezen in het rapport. Er was geen erkend deskundige om dat af te toetsen, maar dat is ook niet verplicht.

Er zijn bij de installatie en ingebruikname nog fouten gebeurd. Zo is er geen waterdrukproef uitgevoerd, maar dat had geen impact op het incident. "Mijn administratie kijkt na of VLAREM II, die de veiligheidsvoorwaarden vastlegt, meer verduidelijkt moet worden met betrekking tot de controle bij de plaatsing van bovengrondse tanks in het algemeen, maar zeker bij de plaatsing van dergelijke tank-in-tanks in het bijzonder", aldus minister Schauvliege.

Soens vindt het niet kunnen dat er zo nonchalant is omgesprongen met een gevaarlijke mestverwerkingsinstallatie. "Ik stel mij serieuze vragen bij de inspectie van dergelijke installaties", klinkt het. "Dit amateurisme kon tot een ramp geleid hebben voor de gezondheid van de inwoners uit de buurt. Als de minister dit niet aangrijpt om dringende en drastische aanpassingen door te voeren, dan is dat voor mij schuldig verzuim en houd ik mijn hart vast voor de andere tientallen plekken in Vlaanderen waar deze installaties staan", besluit ze. 

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via