nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.05.2018 Invoer van vlees voortaan ook via Gentse haven

Vanaf eind volgend jaar zal het mogelijk zijn om vers vlees in te voeren via de haven van Gent. Het voedselagentschap en de douane zullen er hiervoor een voedselinspectiepost inrichten. Vorig jaar kreeg Gent al een Europese goedkeuring en eind april gaf ook de Belgische federale regering groen licht. “We namen dit initiatief omdat we vanuit de markt vragen kregen naar de mogelijkheid om vlees in te voeren. Daarna hebben we zelf een enquête uitgevoerd en gemerkt dat er voldoende belangstelling was om de organisatie van een inspectiepost te verantwoorden”, zegt Johan Bresseleers, woordvoerder van het havenbedrijf.

Sinaasappelsap, aardolieproducten, kunstmest, gassen. Het komt allemaal ons land binnen via de Gentse haven. Wat via die weg nog niet binnenkomt, zijn een hoop verse producten en vlees in het bijzonder. North Sea Port kreeg een tijdje geleden de vraag of dat mogelijk is en ondernam actie. Vanaf 2019 kan vlees worden ingevoerd via de Gentse haven. De speciale inspectiepost die daarvoor nodig is, kreeg de goedkeuring van de ministerraad.

“Zo'n post is een serieuze investering”, zegt Johan Bresseleers. “Er zal dus meer dan één bedrijf vlees moeten willen invoeren via onze haven om die post rendabel te maken. We zijn nagegaan of de markt daar rijp voor is en dat is zo.” De ministerraad verleende al toelating om een huurovereenkomst af te sluiten voor een gebouw in de Skaldenstraat 56. “In dat gebouw zit nu al de technische dienst. Maar er is ruimte genoeg om een keuringsdienst in onder te brengen”, zo klinkt het.
 

Bron: Het Nieuwsblad

Beeld: WikiCommons - LimoWreck

Volg VILT ook via