nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

13.09.2017 "Irma zorgde voor oogstverliezen tot 30 procent"

Ondanks uitgebreide voorzorgsmaatregelen voor de aangekondigde passage van orkaan Irma hebben landbouwers uit de zwaarst getroffen staat, Florida, niet kunnen verhinderen dat substantiële verliezen werden opgelopen. Voor een precieze kostenraming is het nog te vroeg, maar verschillende schattingen wijzen op oogstverliezen tot 30 procent en aanzienlijke infrastructuurschade. In Washington DC worden intussen de eerste steunmaatregelen goedgekeurd. 

Volgens cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie zijn citrusvruchten en suikerriet de economisch meest belangrijke landbouwteelten in de zuidelijke staat Florida, waar de orkaan vanuit de Caraïben aan land kwam. Omdat het overgrote deel van de citrusvruchten nog niet geoogst was toen Irma over het land trok werd gevreesd voor grote oogstverliezen. Voor een definitief kostenplaatje is het nog te vroeg: in het rampgebied wordt communicatie nog steeds verstoord door stroompannes.

“In zowat het hele citrusteeltgebied zijn enorme windsnelheden gemeten”, aldus Joel Widenor, weerman bij de Commodity Weather Group. Volgens Widenor moeten de citrustelers rekening houden met oogstverliezen tussen de 10 en de 20 procent, met uitschieters tot 30 procent voor de pompelmoezen. Voor de suikerriettelers zou dat 10 procent zijn. “Dat wil zeggen dat we eigenlijk moeten vaststellen dat het nog erger had gekund. Vooral belangrijk is dat er relatief weinig bomen ontworteld zijn, wat de schade op lange termijn toch gevoelig beperkt.”

In het Amerikaanse Congres werden ondertussen al verschillende steunmaatregelen goedgekeurd. Het Huis van Afgevaardigden keurde een steunpakket van meer dan 15 miljard dollar goed dat onder meer moet dienen voor de heropbouw van de vernietigde infrastructuur in het rampgebied. Het Amerikaanse Monsanto liet dan weer weten dat het in totaal 500.000 dollar overmaakt voor noodhulp in de getroffen gebieden. De helft gaat naar het Amerikaanse Rode Kruis, de andere helft naar Feeding America, een organisatie die voedselhulp voorziet. Monsanto heeft verschillende bedrijfssites in het naburige Texas dat eerder werd getroffen door zware overstromingen. 

Bron: CNBC / Washington Post / Farm World

Beeld: American Sugar Cane League

Volg VILT ook via