nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.10.2015 Italiaanse boeren en overheid in clinch over olijfbomen

In Puglia, 'de hak van de laars' in Zuid-Italië, kampen olijfgaarden met massale boomsterfte door de bacterie xylella fastidiosa. De overheid verplicht landbouwers om alle bomen in een straal van 100 meter rond een besmette boom te kappen. Al meer dan een miljoen bomen zou intussen gesneuveld zijn. Bij de boeren gaan er steeds meer stemmen op om over te gaan tot publieke ongehoorzaamheid aangezien nog steeds niet duidelijk is hoe de bacterie de bomen doet afsterven en of ze wel de enige oorzaak is.

Om de bacterie uit te roeien, worden in Puglia ten zuiden van de stad Lecce alle bomen gekapt. Ten noorden is een zone afgebakend waar alle bomen in een straal van honderd meter rond een besmette boom gekapt worden. Al meer dan een miljoen bomen zouden ofwel gesneuveld zijn door de bacterie of gekapt door de overheid. Verder werd er een transportverbod uitgevaardigd voor olijven uit de regio, want meegereisde bladeren of takken zouden gezonde bomen in het noorden kunnen besmetten.

In tegenstelling tot de overheidsaanpak pleiten wetenschappers voor selectieve kap, gecombineerd met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en goede landbouwpraktijken. Maar ook gentechnologie zou een oplossing kunnen zijn, zo staat in de katern Scientific American van Eos. Volgens professor emiritus Alexander Purcell die in Californië met het probleem in wijngaarden te maken had, is de toepassing van ggo-technieken om de olijfbomen te redden, de investering economisch en ecologisch waard.

Ondertussen groeit er onder de Italiaanse landbouwers steeds meer weerstand tegen de overheidsaanpak. Ze krijgen daarbij de steun van activisten en juristen die opkomen voor de rechten van de landbouwers. Daarnaast wordt er ook opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid en landbouwers worden aangezet om nieuwe olijfbomen te planten in de getroffen regio. Reden van dit verzet tegen de overheidsaanpak is dat er nog steeds veel onzekerheid is over de oorzaak van olijfbomensterfte. Zo is er nog heel weinig bekend over de werking van de bacterie xylella fastidiosa en is het maar de vraag of het de enige oorzaak is van de sterfte.

De olijfbomen van Puglia worden vooral geroemd omwille van de fijne olie die er van de olijven kan gemaakt worden. Al generaties lang voorzien ze landbouwfamilies van een inkomen. Uit onderzoek blijkt dat sommige bomen meer dan 2.500 jaar oud zijn. Dit maakt dat de olijfbomen even fundamenteel deel uitmaken van het landschap als kastelen en de zee. Ook dat verklaart ten dele waarom het verzet tegen het kappen van de bomen zo groot is.

De Europese voedselautoriteit EFSA waarschuwde eerder dit jaar dat de bacterie ook druiven, amandelen, pruimen, perziken, kersen en citrusvruchten kan aantasten.

Bron: Scientific American/Belga

Volg VILT ook via