nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.03.2017 Italiaanse landbouwers zijn wachten op noodsteun beu

Boeren uit Marche, Abruzzo, Umbrië en Lazio, de Italiaanse regio’s die vorig jaar het hardst getroffen werden door een aardbeving, hebben in Rome betoogd omdat ze de beloofde steun nog altijd niet hebben ontvangen. “Na de tragedie van de aardbeving nu de ramp van de bureaucratie”, aldus één van de slogans die gescandeerd werd door landbouwers. Volgens landbouworganisatie Coldiretti veroorzaakte de aardbeving direct of indirect 2,3 miljard euro schade.

Een zware aardbeving verwoestte vorig jaar in Marche, Abruzzo, Umbrië en Lazio wegen, huizen, stallen, machineloodsen en doodde ook heel wat dieren. De Italiaanse landbouworganisatie Coldiretti raamt de totale schade op ruim 2,3 miljard euro en houdt daarbij ook rekening met de negatieve effecten voor de handel en het toerisme in de regio’s. De Italiaanse overheid erkende de ernst van de situatie en beloofde onder meer de landbouwers om voor de nodige financiële ondersteuning te zorgen. Eerder gaf ook Europees Landbouwcommissaris Phil Hogan al aan dat er ook vanuit Europa ondersteuning zou worden voorzien.

Op de steun van de Italiaanse overheden is het vooralsnog wachten, en het geduld van de getroffen boeren raakt stilaan op. Een delegatie boze boeren trok dan ook naar Rome om de regering tot de orde te roepen. Met slogans als “Minder praten, meer stallen”, “Ik verloor mijn dieren maar niet mijn waardigheid” en “Na de tragedie van de aardbeving, de ramp van de bureaucratie” werd vooral het “immobilisme” en de traagheid van de bevoegde overheidsinstanties onder vuur genomen.

“De aardbeving vond plaats in een gebied waar de landbouw enorm belangrijk is voor het economische weefsel”, aldus Coldiretti-voorzitter Roberto Moncalvo. “Het economisch herstel gaat met andere woorden hand in hand met de heropbouw van de landbouwbedrijven. Ook voor het agrotoerisme in de regio was de aardbeving een enorme slag. Verder worden in deze streken specialiteiten gemaakt met wereldwijde faam: verschillende soorten pecorino’s, linzen uit Castelluccio, rode aardappels uit Colfiorito, saffraan, truffel, mortadella, en ga zo maar door. Door het letterlijk en figuurlijk instorten van de lokale markt dreigen deze streekproducten sterk onder druk te komen.”

Bron: Corriere della Sera/la Repubblica/De Tijd

Beeld: Coldiretti

Volg VILT ook via