nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.03.2018 "Italiaanse varkens mishandeld voor parmaham"

Dierenrechtenorganisatie GAIA klaagt de "schrijnende wantoestanden" aan in zes Italiaanse varkenskwekerijen die parmaham produceren. Undercoverbeelden tonen zieke dieren, soms ernstig gewond, en een schrijnend gebrek aan hygiëne, aldus GAIA. De organisatie vraagt consumenten en supermarktketens om parmaham te boycotten, maar alvast Colruyt en Delhaize gaven al aan voorlopig gewoon door te gaan met de verkoop van parmaham. 

Dierenrechtenorganisatie GAIA pakt uit met undercoverbeelden afkomstig van Italiaanse dierenrechtenactivisten, gefilmd op zes varkensbedrijven in de streek van Lombardije. Op de beelden zijn zieke en dode varkens te zien, en volgens GAIA bewijzen ze “de schrijnende wantoestanden met een totaal gebrek aan dierenwelzijn en hygiëne”. GAIA wijst erop dat ons land de zesde grootste afnemer van parmaham is binnen Europa.

“Van een prestigieus product is absoluut geen sprake”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Wij roepen de consument op om geen parmaham meer te kopen. En als de grootwarenhuizen dierenwelzijn enigszins ernstig nemen, stoppen ze onmiddellijk met de verkoop van parmaham. Als de beelden één ding duidelijk maken dan is het dat Europa absoluut niet trots moet zijn op haar parmaham. Integendeel, het is een grote schandvlek op de Europese regelgeving inzake dierenwelzijn.”

Delhaize laat weten de "schokkende beelden" te hebben gezien. "Naar aanleiding van deze beelden hebben wij dadelijk contact opgenomen met onze leverancier van parmaham om deze situatie te laten onderzoeken. Indien de inbreuken betrekking zouden hebben op onze leverancier, dan zullen we, in lijn met onze bestaande aanpak, de nodige maatregelen treffen", klinkt het.

Ook Colruyt zal indien nodig maatregelen treffen, maar stelt dat het momenteel niet duidelijk is om welke bedrijven het gaat. "Wij nemen momenteel contact op met de Italiaanse leveranciers, om ons ervan te verzekeren dat zij op geen enkele manier betrokken zijn bij de beelden die gemaakt zijn", aldus Colruyt. Ook Carrefour tenslotte, ziet voorlopig geen reden om in te grijpen. "Op basis van de informatie die wij hebben, is er geen enkele indicatie dat één van onze leveranciers betrokken zou zijn", klinkt het daar. 

Het Parmaham-consortium, de organisatie die de benaming ‘parmaham’ beschermt en 145 producenten groepeert, reageert boos op de beschuldigingen. Volgens de organisatie wil GAIA hiermee niet de dieren beschermen, maar het merk aanvallen. "Sinds enkele jaren wordt er een beschadigings- en lastercampagne gevoerd tegen parmaham door verschillende dierenrechtenverenigingen die, periodiek en systematisch, schokkende beelden verspreiden en de consument uitnodigen om ons product niet meer te kopen."

Het consortium benadrukt dat geen enkele producent die het vertegenwoordigt ooit vervolgd werd voor dierenmishandeling en nodigt de makers van de beelden uit om de betrokken bedrijven bij de gerechtelijke autoriteiten aan te geven. De organisatie benadrukt verder dat de Europese normen inzake dierenwelzijn worden gerespecteerd, en dat dit alles wordt gecontroleerd door het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid. 

Bron: eigen verslaggeving / Belga

Beeld: LAV - Eurogroup For Animals

Volg VILT ook via