Italianen hebben buik vol van vegetarische prosciutto

Twee vooraanstaande Italiaanse Europarlementsleden, Paolo De Castro en Giovanni La Via, willen verhinderen dat vegetarische producten kunnen meeliften op de naambekendheid van hun dierlijk equivalent. In een aantal gevallen, bijvoorbeeld zuivel en vleesproducten met een beschermde oorsprongsbenaming, is dat reeds verboden. In alle andere gevallen spreekt de Europese wetgeving zich er niet over uit maar is het probleem volgens beide parlementsleden krak hetzelfde. De culinaire traditie in hun thuisland indachtig geven ze als voorbeelden ‘vegetarische prosciutto’ en ‘vegetarische mortadella’.
2 december 2016  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:37

Twee vooraanstaande Italiaanse Europarlementsleden, Paolo De Castro en Giovanni La Via, willen verhinderen dat vegetarische producten kunnen meeliften op de naambekendheid van hun dierlijk equivalent. In een aantal gevallen, bijvoorbeeld zuivel en vleesproducten met een beschermde oorsprongsbenaming, is dat reeds verboden. In alle andere gevallen spreekt de Europese wetgeving zich er niet over uit maar is het probleem volgens beide parlementsleden krak hetzelfde. De culinaire traditie in hun thuisland indachtig geven ze als voorbeelden ‘vegetarische prosciutto’ en ‘vegetarische mortadella’.

Tegenwoordig is er voor bijna elk stukje charcuterie een vegetarisch alternatief. Tot daar is er geen probleem voor Paolo De Castro en Giovanni La Via, de voormalige en huidige voorzitter van respectievelijk de landbouw- en de milieucommissie in het Europees Parlement. Waar ze het als rasechte Italianen wel moeilijk mee hebben, is dat die veggieproducten aangeboden worden als ‘vegetarische prosciutto’ of ‘vegetarische mortadella’ hoewel het eerste duidelijk geen ham is en het tweede geen varkensworst.

De fabrikanten van die vleesvervangers overtreden geen Europese regels zolang ze geen beschermde oorsprongsbenamingen kopiëren. Volgens De Castro en La Via schenden ze wel de nationale wetgeving in hun land. In een schriftelijke vraag aan de Europese Commissie polsen ze naar de bereidheid om via Europese wetgeving in te grijpen. Waarom vleesproducten niet dezelfde bescherming tegen vegetarische kopieën geven als zuivelproducten?

Aan de nieuwssite Foodnavigator.com vertelt De Castro dat de consument anders misleid wordt. “De goede naam die bepaalde vleesproducten wereldwijd genieten, heeft te maken met hun traditionele productiemethode. We mogen niet aanvaarden dat ze verward kunnen worden met een totaal ander voedingsmiddel.”

Meer info: FoodNavigator 

Bron: Foodnavigator.com / eigen verslaggeving

Beeld: WikimediaCommons - Guy Kawasaki

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek