nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.09.2018 Jagers nemen hun voorzorgen vanwege varkenspestuitbraak

Jagers die in contact komen met everzwijnen, moeten extra aandacht besteden aan sanitaire maatregelen om de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest tegen te gaan. "Was en ontsmet kledij en laarzen, en reinig de wagen", stelt de belangenvereniging voor de jacht, Hubertus Vereniging Vlaanderen. De jachtsector maakt deel uit van de nationale taskforce die vrijdag bijeenkwam.

Vrijdagochtend vergaderde de nationale taskforce om alle betrokken partijen te informeren over de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in de provincie Luxemburg. In de besmette zone in het zuidelijk deel van de provincie Luxemburg geldt voor minimaal één maand een jachtverbod. Wie elders in Wallonië jaagt en een dood everzwijn vindt, die verwittigt best de autoriteiten via het telefoonnummer 1718, speciaal hiervoor opgericht.

Voor Vlaanderen gelden voorlopig geen jachtbeperkingen. Toch wordt jagers aangeraden om ook hier zieke of dode exemplaren altijd te melden bij het Agentschap voor Natuur en Bos, en sanitaire voorzorgsmaatregelen te nemen. Jagers die zelf een everzwijn schieten, kunnen altijd een staal opsturen naar de overheid of het laten afnemen door een dierenarts. "Op die manier kan een nieuwe haard snel ontdekt worden en de verspreiding worden ingedamd", zegt HVV-directeur Geert Van den Bosch.

Hubertus Vereniging Vlaanderen roept samen met Face, de Europese koepelorganisatie van jagers, de autoriteiten ook op om jagers te ondersteunen die mee de Afrikaanse pest willen indijken. Ze kunnen dat onder meer doen door nachtrichtkijkers toe te staan.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via