nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.03.2018 John Deere voorzag in 1918 dat tractor wint van paard

Cofabel, verdeler van John Deere landbouwmachines in België, vestigt de aandacht op de 100e verjaardag van de groene-gele tractoren. Met de overname in 1918 van de Waterloo Gasoline Engine Company in Iowa betrad John Deere de tractorenmarkt. Het succesverhaal begon met de 12 pk sterke ‘Waterloo Boy’ in de Verenigde Staten. In 1963 werd John Deere voor het eerst wereldwijd marktleider. Nu produceert de toonaangevende fabrikant intelligente landbouwtractoren in 12 fabrieken over de hele wereld. Manheim (Duitsland) is de grootste productiesite buiten Noord-Amerika.

Toen John Deere precies 100 jaar geleden de tractorenmarkt betrad, was dat een veelbesproken en controversiële investering omdat veel critici niet geloofden dat de tractor het zou winnen van paardenkracht. Zij hadden ongelijk want de bouw van tractoren zou de basis vormen van de groei van het Amerikaanse bedrijf. De Waterloo Boy model N, gebouwd in de periode 1917 tot 1924, is de eerste door John Deere gebouwde en op de markt gebrachte tractor.

De eerste volledig groen en gele tractor was het model D, dat gebouwd werd in de periode 1923 tot 1953. Daarmee boekte de tractorenbouwer zijn eerste succes. De all-time bestseller van John Deere was het model B, met 300.000 verkochte exemplaren gebouwd tussen 1935 en 1953, terwijl de 4020 de meest verkochte tractor van één enkel model werd, met in totaal 175.000 geproduceerde exemplaren tussen 1963 en 1971.

In 1956 nam John Deere de tractorfabrikant Heinrich Lanz AG in Mannheim, Duitsland over. Met deze overname werd de productie van het bedrijf uitgebreid naar Europa. Lanz had een lange geschiedenis in de tractorindustrie, één die begon met de introductie van de populaire Lanz Bulldog in 1921. John Deere was in 1954 het eerste bedrijf om stuurbekrachtiging op tractoren aan te bieden. In 1966 werd de veiligheid van bestuurders verbeterd met de lancering van de omrolbeschermingsbeugel. Vanaf 1973 konden de tractoren geleverd worden met een stofvrije cabine met temperatuurregeling.

Op dit moment is een tractor veel meer dan alleen een trekwerktuig. Met de ingebouwde automatisering kan een balenpers bijvoorbeeld 'communiceren' met de tractor voor automatische aanpassing van functies zoals de voorwaartse snelheid. Met mobiele gegevensoverdracht kunnen boeren gegevens verzamelen van zaaien tot oogsten en dit automatisch versturen naar de pc.

John Deere’s 100e verjaardag wordt in de verschillende tractorfabrieken van het bedrijf gevierd. De fabriek in Mannheim (Duitsland) is de grootste John Deere fabriek buiten Noord-Amerika. Zij bouwen tractoren van de 6R-serie, die tot 250 pk sterk zijn. Sinds 1921 zijn hier 1,84 miljoen tractoren geproduceerd. Twee van de drie tractoren die rondrijden in Duitsland rolden van de band in Mannheim.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via