nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.08.2014 Jonge starters hebben uitgesproken mening over landbouw

Het Vlaams Ruraal Netwerk laat via verschillende kanalen starters in de landbouw aan het woord zodat zij hun kennis en ervaringen kunnen delen. Op YouTube circuleert een filmpje waarin een handvol jonge boeren hun motivatie voor het beroep en visie op de sector toelichten. Sam Magnus, een jongeman die zinnens is het ouderlijk witloofbedrijf over te nemen, vermoedt dat landbouwers voor de keuze worden gesteld: ofwel schaalvergroting en professionalisering in een traditionele bedrijfsvoering ofwel van niches de bedrijfsspecialiteit maken.

Door jonge landbouwers aan het woord te laten, wil het Vlaams Ruraal Netwerk de knelpunten voor starters blootleggen, het begrip voor de landbouwsector vergroten en anderen inspireren. Tijdens De Wissel, een evenement rond bedrijfsovername dat dit voorjaar door jonge landbouwersvereniging Groene Kring georganiseerd werd, kregen enkele starters een microfoon onder de neus geduwd.

De uitdagingen voor de sector zijn velerlei, maar één van de jonge boeren vreest vooral de prijsvorming van land- en tuinbouwproducten. Jannes Maes, melkveehouder in spe, legt uit dat hij bezorgd is over de vergoeding voor de producent. Om die reden stelt hij een meerprijs voorop voor nieuwe maatschappelijke eisen die resulteren in strengere regelgeving

Bekijk de video op YouTube.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Loonwerk Defour

Volg VILT ook via