Jonge techneuten zijn erg gewild als landbouwmecanicien

Een 700-tal vacatures in ons land bij fabrikanten, invoerders en verdelers van landbouwmachines geraken heel moeilijk ingevuld. Sectorfederatie Fedagrim wil jongeren warm maken voor een technische opleiding en, in tweede instantie, voor een uitdagende en afwisselende job in de landbouwmechanisatie. De ‘natuurlijke rekruteringspool’ van de sector, namelijk kinderen uit landbouwersgezinnen, is de voorbije decennia flink geslonken. Daarom wordt niet op een inspanning gekeken om kandidaat-technici te bereiken: een postercampagne op scholen, een website die de vacatures bundelt en een workshop op landbouwbeurs Agribex met live demonstraties van onderhoud en reparaties. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters sprak bij machineverdeler Servaes in Hoogstraten zijn steun voor de campagne uit.
22 oktober 2015  – Laatste update 4 april 2020 15:24
Lees meer over:

Een 700-tal vacatures in ons land bij fabrikanten, invoerders en verdelers van landbouwmachines geraken heel moeilijk ingevuld. Sectorfederatie Fedagrim wil jongeren warm maken voor een technische opleiding en, in tweede instantie, voor een uitdagende en afwisselende job in de landbouwmechanisatie. De ‘natuurlijke rekruteringspool’ van de sector, namelijk kinderen uit landbouwersgezinnen, is de voorbije decennia flink geslonken. Daarom wordt niet op een inspanning gekeken om kandidaat-technici te bereiken: een postercampagne op scholen, een website die de vacatures bundelt en een workshop op landbouwbeurs Agribex met live demonstraties van onderhoud en reparaties. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters sprak bij machineverdeler Servaes in Hoogstraten zijn steun voor de campagne uit.

In de toelevering aan landbouw verschaffen landbouwmechanisatie en stallenbouw werk aan meer dan 8.100 mensen. Toch kampt de sector met een nijpend tekort aan geschoold personeel. Daarom lanceert de Belgische beroepsvereniging Fedagrim ‘Zie het grootser’, een campagne die mikt op jongeren met een hart voor techniek. Uit een bevraging leerde Fedagrim dat 85 procent van de leden één of meerdere mecaniciens zoekt. In aantallen gaat het dan om een 700-tal openstaande vacatures, verspreid over heel het land.

Dat de sector amper voldoende geschoold personeel vindt, heeft volgens Michel Christiaens een aantal redenen. De secretaris-generaal van Fedagrim wijst er om te beginnen op dat het aandeel landbouwers in de samenleving flink teruggelopen is. Hun zonen en dochters voelden zich als vanzelf aangetrokken tot een job in de landbouwmechanisatie. Bovendien is een technische opleiding voor veel jongeren geen voor de hand liggende keuze op school. In andere sectoren met vacatures met een technisch profiel zijn er dus gelijkaardige problemen.

Pas afgestudeerden uit het technisch onderwijs kunnen dus kiezen waar ze aan de slag gaan. Landbouwmechanisatie is meestal niet hun eerste keuze. Onterecht, als je het Fedagrim vraagt. Christiaens: “Met de campagne ‘Zie het grootser’ willen we een aantal misverstanden bij jongeren wegnemen. Landbouwmachines zijn hightech en zeker geen achterblijvers qua techniek. Zo dook GPS eerst in tractoren op, alvorens het in auto’s geïntroduceerd werd. Enkele jaren geleden is een tractor met waterstof als brandstof geïntroduceerd als testcase. Later volgde de auto-industrie.”

De sector werkte al in een goede verstandhouding samen met scholen. In de praktijk komt het er op neer dat bedrijven machines ter beschikking stellen van landbouwscholen zodat de leerlingen kunnen oefenen met de meest moderne – en voor scholen anders onbetaalbare – techniek. Die samenwerking wordt door de beroepsvereniging verder uitgediept. Een ludieke folder wordt verspreid op scholen en gekoppeld aan een campagne op sociale media. Bedoeling is dat jongeren ervaringen over hun lessen en opleidingen met elkaar gaan delen. Op agrojobs.be en gardenjobs.be vinden ze niet alleen tientallen vacatures bij Fedagrim-leden maar kunnen ze hun verhalen ook delen.

Het orgelpunt van de campagne wordt de live workshop tijdens Agribex, de landbouwbeurs die van 8 tot en met 13 december doorgaat in Brussels Expo. Michel Christiaens: “Op een ruime beursstand duikt iedere dag een ander merk van tractoren en landbouwmachines op om aan te sleutelen. Er worden pannes gesimuleerd of er gebeurt een regulier onderhoud terwijl het publiek van dichtbij kan toekijken. Viermaal per dag wordt er gedemonstreerd. Scholen kunnen zich inschrijven zodat de leerlingen professioneel uitleg krijgen van een technieker die het tractormerk in kwestie door en door kent.” Van Agribex kunnen de jongeren ook gebruikmaken om kennis te maken met de meest moderne machines.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters kwam zich met eigen ogen vergewissen van de snel geëvolueerde landbouwtechniek bij machinedealer Servaes in Hoogstraten. De minister geeft de campagne graag een duwtje zodat een juiste match gevonden kan worden tussen jobs en werkzoekenden. Hij drukt jongeren op het hart om een goede opleiding te kiezen en zo al een voorsprong te nemen op de arbeidsmarkt. “Vooral afgestudeerden uit praktische richtingen vinden snel werk. Bedrijven zoeken technisch geschoolde jongeren want moderne techniek wordt bedacht en ontwikkeld maar moet nadien ook door iemand onderhouden worden”, weet Muyters. Dat gaat zeker op voor de landbouwmechanisatie, volgens de minister “een hoogtechnologische sector met jobkansen”.

Fedagrim gaat zelf geen opleidingen of bijscholingen organiseren. Daarvoor bestaan organisaties met een lange staat van dienst zoals VDAB in Vlaanderen en Forem in Wallonië. Met beide organisaties kan nauw samengewerkt worden om bijkomende opleidingen op poten te zetten.

Gastheer Jozef Servaes toonde de minister zijn werkplaats en legde uit hoe moeilijk het is om geschikt personeel te vinden én te houden. Vandaag zijn er bij Servaes Land- en tuinbouwmachines vijf mecaniciens in dienst maar eigenlijk is er werk voor zes of zeven technici. Schoolverlaters krijgen bij Servaes een intensieve opleiding zodat ze multifunctioneel inzetbaar zijn. “Ze moeten notie hebben van zowel motor- als transmissietechniek, van elektronica en hydraulica, van GPS en software- en diagnosetechniek, enz.”

Landbouwmachines ogen robuuster dan een auto, maar steken tegelijk vol met elektronica om het de bestuurder gemakkelijker te maken. In de landbouwsector is stilstand van zulke dure machines uit den boze zodat mecaniciens snel moeten tussenkomen bij een panne. De uitdaging om een landbouwmachine te herstellen, is volgens Fedagrim veel groter dan om het even welke auto. Zo is de afwisseling in de job veel groter, bijvoorbeeld omdat machines ook op het veld hersteld worden. Een mecanicien is dus niet aan zijn werkplaats gebonden. Bij de job komt een grote mate van zelfstandigheid, vrijheid maar ook verantwoordelijkheidszin kijken.

Volgens Jozef Servaes vergt het drie tot vier jaar aan bijkomende opleidingen vooraleer iemand 100 procent inzetbaar is. Dat maakt het extra zuur als er dan kapers op de kust zijn, met name de auto- en vrachtwagenindustrie die eveneens nood hebben aan geschoolde technici. Recent zijn bij de Case-dealer nog drie mecaniciens weggelokt naar een andere sector. Om die leegte op te vangen, werkt Servaes vandaag samen met een Nederlandse school waar jongeren een gespecialiseerde opleiding landbouwmechanisatie genieten en dat gekoppeld wordt aan een intensieve stage.

Van 8 tot en met 13 december kunnen jongeren kennismaken met landbouwmechanisatie tijdens de indoor landbouwbeurs Agribex. Vorige editie, twee jaar geleden, telde organisator Fedagrim onder de 115.000 bezoekers een 7.000-tal jongeren tussen 12 en 18 jaar oud. De beurs in Brussels Expo valt voor de meeste leerlingen in volle examenperiode maar op landbouwscholen wordt daar een mouw aan gepast. Zij maken speciaal een dag vrij voor Agribex. Geïnteresseerde jongeren kunnen natuurlijk ook tijdens het weekend op eigen houtje naar Brussel afzakken. Daar kunnen ze zelf vaststellen dat landbouwmechanisatie hightech is en de job van mecanicien ongetwijfeld zeer gevarieerd. In de aanloop naar Agribex wordt op jongeren ook een beroep gedaan om een maatschappelijk thema zoals ‘klimaatverandering en landbouw’ bespreekbaar te maken.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek