nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

01.12.2016 "Kans om beleidsmakers met neus op feiten te drukken"

In het Mexicaanse Cancun begint vanaf 5 december een VN-top rond biodiversiteit. Die kan beleidsmakers en regeringen met de neus op de feiten drukken, aldus Hendrik Moeremans van Natuurpunt. "Er zal duidelijk gemaakt worden dat economische activiteiten zoals landbouw, bosbouw, veeteelt en visserij alleen een toekomst hebben als er gezorgd wordt voor biologische diversiteit”, zo klinkt het, al is het lang niet zeker of de top ook bindende doelstellingen zal opleveren. 

In Mexico vindt volgende week een VN-topconferentie aan rond biodiversiteit. "In Cancun, Mexico, zullen voor het eerst uitgebreid de economische motieven aan bod komen in heel de discussie van de biodiversiteit", zo blikt Natuurpunt-woordvoerder Hendrik Moeremans vooruit. "Er zal duidelijk gemaakt worden dat economische activiteiten zoals landbouw, bosbouw, veeteelt en visserij alleen een toekomst hebben als er gezorgd wordt voor biologische diversiteit. Het gaat dit keer dus om véél meer dan het behoud van soorten."

"Het grote voordeel van een VN-topconferentie als die over biodiversiteit is dat ze beleidsmakers en regeringen met de neus op de feiten drukt”, gaat Moeremans verder. “Zo'n top zorgt ervoor dat er ingezet wordt op een duurzame samenleving. Want wie de biologische diversiteit in de oceanen niet beschermt, hoeft binnen afzienbare tijd ook niet meer te vissen, want dan valt er niets meer boven te halen."

Of de VN-biodiversiteitsconferentie eerder geblaat of eerder wol zal opleveren is nog koffiedik kijken, zo zegt Moeremans. "Er heerst veel scepticisme, omdat we er niet in slagen om de doelstellingen van eerdere VN-topconferenties te halen", zo klinkt het, "maar anderzijds kunnen dit soort topbijeenkomsten ook bindende afspraken opleveren, ze kunnen ook financiële middelen mobiliseren om iets aan de problematiek te doen. Laten we voorlopig maar uitgaan van optimistische verwachtingen. De volgende weken moeten dan uitwijzen of dat optimisme gewettigd was of niet."

Meer info: COP 13 on biological diversity

Bron: Belga

Beeld: Natuurpunt

Volg VILT ook via