nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.03.2018 Kanzi levert opnieuw recordprijzen op voor telers

De telers van het appelras Kanzi hebben voor het tweede jaar op rij hoge prijzen gekregen voor hun oogst. Waar de Jonagold een gemiddelde prijs van 65 cent per kilo opleverde, was dat voor Kanzi 93 cent. Bovendien was de vorstschade in de Kanzi-plantages ook wat minder groot dan in de plantages van de klassieke appelrassen. “Op die manier bewijst Kanzi dat het een goed alternatief kan zijn in de Belgische fruitteelt”, zegt BelOrta, medeaandeelhouder van het bedrijf achter Kanzi. De komende drie jaar wil de veiling 125.000 tot 150.000 nieuwe bomen aanplanten bij leden-telers.

Het appelras Kanzi is een clubras. Dat betekent dat appeltelers dit ras niet zomaar kunnen telen, maar daar eerst toestemming voor moeten vragen en een vergoeding voor moeten betalen. Er wordt centraal beslist hoe het fruit vermarkt wordt, welk promotiebeleid gevoerd wordt en hoeveel en hoe er mag geteeld worden. Het bedrijf achter Kanzi is in handen van een Nederlands-Duits-Belgisch aandeelhouderschap. BelOrta heeft twee jaar geleden 33 procent van het bedrijf achter Kanzi overgenomen van de teloor gegane Veiling Haspengouw. “Op die manier is het clubras in België verankerd”, zegt de veiling die samen met andere aandeelhouders ook eigenaar is van de clubappel Greenstar en de clubpeer Migo.

De laatste jaren wordt er actief promotie gevoerd rond deze clubrassen. “Een intensieve campagne met tastings op de winkelvloer heeft vele consumenten gecharmeerd. De verkoop van de clubappels en clubpeer kwam hiermee in een stroomversnelling en toont aan dat er veel meer Belgische Kanzi kan verkocht worden”, zegt Etienne Leclere van BelOrta. Dit vertaalt zich ook in de prijzen die de telers ontvangen. De middenprijs over alle kwaliteiten voor Kanzi bedraagt dit seizoen 1,25 euro per kilo. De prijs voor alle maten en kwaliteiten kwam uit op een gemiddelde van 0,93 euro per kilo.

“Als je dit vergelijkt voor Jonagold dan gaat het over een middenprijs van 1,05 euro per kilo of een prijs voor alle maten en kwaliteiten van 0,65 euro per kilo. Dit toont aan dat Kanzi een beter inkomen garandeert aan producenten, minder afhankelijk van schommelingen van de markt”, stelt Leclere. Bijkomend voordeel is dat de Kanzi-plantages minder te lijden hebben gehad onder de strenge voorjaarsvorst in mei 2017. “Waar er bij de klassieke rassen tot 80 procent vorstschade was, bedroeg dit bij Kanzi gemiddeld 50 procent”, luidt het.

In 2018 zal er 80 miljoen kilo Kanzi-appelen op de markt gebracht worden. “Daarmee is Kanzi het tweede grootste appelmerk ter wereld”, weet BelOrta. In België wordt ongeveer zes miljoen kilo geproduceerd. “Gemiddeld genomen liggen er van september tot april Kanzi-appels van Belgische origine in de winkel, daarna worden appelen uit het zuidelijk halfrond aangevoerd”, vertelt Etienne Leclere. Al vormt dit jaar een uitzondering. Door de vorstschade werd maar tot eind januari Belgische oogst in de winkel aangeboden, nu komen Kanzi-appelen uit Nederland en Italië waar de telers minder last hebben gehad van de vorst.

BelOrta laat weten sterk te geloven in clubrassen. “Zij kunnen een stuk diversificatie betekenen in de fruitteelt. De grote vraag van dit seizoen bevestigt ook dat er meer Belgische Kanzi verkocht zal worden als het areaal uitbreidt, wat toch een bijzondere boodschap is en een oproep aan alle telers”, klinkt het. De veiling zegt een ambitieus plan klaar te hebben waarmee het areaal Kanzi de komende drie jaar vernieuwd en uitgebreid kan worden, samen goed voor 125.000 tot 150.000 bomen. 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via