Kennisdeling tilt varkenshouderij naar hoger niveau

Omdat veel varkenshouders met dezelfde uitdagingen worstelen in hun bedrijfsvoering en omdat je samen meer weet dan alleen, organiseren Inagro en Vives via het Leader-project KENNISvijVERs verschillende studieclubs om onderling ervaringen en technische cijfers uit te wisselen. Door bedrijfsinformatie te delen met collega’s leren de varkenshouders van elkaar en gaan alle bedrijven erop vooruit, zo klinkt de gedachte achter het project. Geïnteresseerde varkenshouders kunnen nog steeds aansluiten.
27 april 2017  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:39

Omdat veel varkenshouders met dezelfde uitdagingen worstelen in hun bedrijfsvoering en omdat je samen meer weet dan alleen, organiseren Inagro en Vives via het Leader-project KENNISvijVERs verschillende studieclubs om onderling ervaringen en technische cijfers uit te wisselen. Door bedrijfsinformatie te delen met collega’s leren de varkenshouders van elkaar en gaan alle bedrijven erop vooruit, zo klinkt de gedachte achter het project. Geïnteresseerde varkenshouders kunnen nog steeds aansluiten. 

Nog tot eind dit jaar ondersteunen kenniscentrum Inagro en hogeschool Vives varkenshouders in de regio Midden-West-Vlaanderen om de technische cijfers van hun eigen bedrijfsvoering gerichter te registreren, te interpreteren en bij te sturen waar nodig. Een van de acties is het samenbrengen van varkenshouders in studieclubs om hen kennis en ervaring te laten uitwisselen. Gelijkaardige bedrijven uit verschillende gemeentes komen samen op een centrale locatie om een technisch thema te bespreken. De eerste ervaringen met de studieclubs zijn alvast positief, zo klinkt het.

Zo vonden in februari twee studieclubs plaats rond kraamstalmanagement. Eerst werd technische en praktische informatie van alle deelnemers verzameld en antwoorden op vragen als: ‘hoe en vanaf welke leeftijd laat je biggen voorspenen?’, ‘welke biggen worden voorgespeend/verlegd?’, ‘welk aanvullend voeder krijgen de biggen in het kraamhok?’ en ‘welke bigbehandelingen worden uitgevoerd in het kraamhok?’. “Ik ben dus niet de enige die daarmee worstelt,” zo was er bij meer dan één varkenshouder te horen, naast “Als dat bij jullie lukt, dan moet ik dat toch ook kunnen?”.

Studieclub Ceres geeft varkenshouders meer inzicht in technische en economische gegevens. Kengetallen op het bedrijf bijhouden is cruciaal om inzicht te krijgen in de functionering van het bedrijf. Ceres is een managementprogramma dat varkenshouders helpt om hun kengetallen sneller en eenvoudiger bij te houden en te berekenen. Voor varkenshouders die het programma al gebruiken, lag de focus op de efficiëntste werkmethodes en nuttige faciliteiten van het programma.

In juni organiseren Inagro en Vives opnieuw een reeks studieclubs, over onder meer Ceres, vergelijking van technische bedrijfsvoering (waaronder zeugenmanagement) en behandelingen bij bepaalde ziektesymptomen. Geïnteresseerde varkenshouders kunnen nog aansluiten. 

Meer info: elien.vancaysele@inagro.be

Beeld: Inagro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek