nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

14.04.2016 Kennismaking met landbouwdiversiteit via Veldverkenners

Veldverkenners, het consumentenmedium van VILT, heeft een nieuwe brochure uit. Daarin laat het de lezer kennismaken met de diversiteit van de Vlaamse land- en tuinbouw: de verschillende land- en tuinbouwproducten, de verschillende types boerderijen, productiesystemen, nevenactiviteiten, innovaties, enzovoort. Thema’s die daarbij aan bod komen zijn onder meer schaalvergroting, specialisatie, vergrijzing, familiale landbouw, productdifferentiatie, opleiding en nieuwe landbouw. Om de land- en tuinbouw ook een gezicht te geven, bevat de brochure bovendien enkele persoonlijke portretten.

Twee keer per jaar brengt Veldverkenners een brochure uit met telkens een ander thema. Het thema van de laatste uitgave is de diversiteit van de Vlaamse landbouw anno 2016: wie zijn onze boeren, en wat produceren ze? Aanleiding vormden berichten dat het aantal land- en tuinbouwbedrijven in Vlaanderen blijft dalen (er zijn er vandaag nog zo’n 24.000, terwijl dat er begin deze eeuw nog zo’n 40.000 waren), en de hardnekkige clichés en vooroordelen over de sector die vooral bij jongeren (een belangrijke doelgroep van Veldverkenners) blijven leven.  

De partners verzameld in de inspiratiegroep van Veldverkenners besloten daarom dat de tijd rijp was voor een algemene kennismaking van de doelgroep met de sector. Want hoe divers ze ook zijn en hoe sterk hun bedrijfsleiders ook van mening kunnen verschillen, samen vormen die 24.000 resterende bedrijven vandaag ‘de’ Vlaamse landbouw. Een landbouw die steeds meer onder druk komt te staan, maar aan de andere kant ook met opportuniteiten wordt geconfronteerd.  

De brochures vallen deze week bij zo’n 1.300 abonnees in de bus, en zullen door hen verder verspreid worden. Eerdere brochures handelden over de verschillende veldwerkzaamheden per maand, de verschillende landbouwstreken in Vlaanderen, de valorisatie van de hoofd- en nevenstromen van land- en tuinbouwproducten en de geschiedenis en de toekomst van de landbouw. Ze zijn allemaal digitaal te lezen op www.veldverkenners.be/boekje of in papieren versie aan te vragen (vanaf 5 exemplaren) via .

Volg Veldverkenners op www.veldverkenners.be en www.facebook.com/veldverkenners
 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via