nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.12.2017 Kettingzaagcertificaat voor vellen van overheidsbomen

Zowel houtverwerkende bedrijven als particulieren mogen hout uit overheidsbossen aankopen. De verkoop van hout past in het bosbeheer van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). De koper van het hout moet zelf zorgen dat de bomen geveld worden onder toezicht van de boswachter. Vanaf 2019 zal de boomveller een ECS-certificaat nodig hebben om met de kettingzaag aan de slag te gaan in de bossen van ANB.

In een filmpje op PlattelandsTV legt het Agentschap voor natuur en Bos (ANB) uit hoe ze te werk gaan met houtkap in Vlaamse bossen. Bomen worden geveld om twee redenen, een beter bosbeheer en geld opbrengen. Door invasieve bomen zoals de Amerikaanse eik te kappen, krijgen inlandse soorten meer kansen, wordt het bos verjongd en ontstaat er open ruimte in het bos. Met de opbrengst van het hout worden natuur- en bosgebieden beheerd en uitgebreid.

Het project eco2eco tussen Nederlandse en Vlaamse partners moet de opbrengst van duurzaam bosbeheer verhogen. Tijdens een openbare houtverkoop kunnen zowel houtverwerkende bedrijven als particulieren hout aankopen. Maar bossen mogen niet lijden onder het exploiteren van hout. Bijvoorbeeld, de bodem moet gespaard worden en het hout moet optimaal verwerkt worden, liefst in een hoogwaardige toepassing.

De aankoper moet zelf voor het vellen van de bomen zorgen. Vanaf 2019 is daar een 'European Chainsaw'-certificaat voor nodig (ECS). Daar zijn vier niveaus in. Om met de kettingzaag bomen te vellen in bossen van ANB, heeft men vanaf 2019 ECS2 nodig. Voor hangende bomen is dat ECS3. Zo wil ANB veilig kettingzaaggebruik stimuleren, samen met het ecologisch en economisch optimaal beheren van overheidsbossen. De opleidingen in kwestie kan je volgen bij Inverde, het opleidingsinstituut van het agentschap.

Meer info: www.eco2eco.info

Bron: Plattelandstv

Volg VILT ook via