nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.05.2017 Kinderen zoeken deze maand naar 'bodemhelden'

Het Departement Omgeving nodigt kinderen uit om op zoek te gaan naar ‘bodemhelden’. De naam is leuk bedacht om het belang van kleine diertjes zoals wormen en duizendpoten voor de bodem in de verf te zetten. De campagne werd in het najaar van 2015 gelanceerd, tijdens het internationaal jaar van de bodem. Scholen ontvingen recent een mailing om kinderen opnieuw tot zoeken te bewegen want mei is naar verluidt de maand van de bodemhelden. Ook jeugdbewegingen en ouders kunnen kinderen aanzetten tot het betere speurwerk in de bodem. Vorig jaar namen 52 scholen deel en hebben in totaal 1.100 personen hun zoekresultaten online ingegeven. De pissebed werd toen het vaakst gevonden.

Dieren spreken tot de verbeelding van kinderen, althans de meeste dieren. We vermoeden dat een worm, slak, mier, duizendpoot of mol niet hoog staan in hun lijstje van favoriete dieren. In het Internationaal Jaar van de Bodem (2015) vestigde de Vlaamse milieuadministratie een eerste maal de aandacht op deze en andere diertjes die samen voor een rijk bodemleven zorgen. “Ze zijn klein, maar wel echte helden”, zegt het Departement Omgeving. Op de campagnewebsite ‘Bodemhelden’ wordt ook uitgelegd waarom: bodemdieren verwerken natuurlijk afval, maken de bodem vruchtbaar en veerkrachtig, verluchten de bodem door er in te wroeten en te graven, enz.

Wie zorg draagt voor het bodemleven, krijgt er in de tuin veel voor terug. Om het bewustzijn te vergroten rond het belang van petieterige en weinig aantrekkelijke beestjes zoals wormen en slakken richt het Departement Omgeving zich tot de jeugd. Op school, in de jeugdbeweging of thuis kunnen kinderen op zoek gaan naar de diertjes die de bodem bevolken. Hun ontdekkingen kunnen ze online bijhouden, en op de campagnewebsite vinden ze ook meer informatie over de kleine ‘bodemhelden’. De campagne richt zich vooral naar kinderen in de leeftijdscategorie 6 tot 12 jaar.

Van een duizendpoot leren kinderen dat het een rover is die jaagt op kleine diertjes en op zijn beurt opgepeuzeld wordt door muizen, kevers en spinnen. Hij is een onmisbare schakel in het bodemvoedselweb. Een oorworm ziet er griezelig uit maar hij verorbert insecten die het op groenten gemunt hebben. Van een nuttig insect als een oorworm wil je er dus net meer in je tuin, en dat kan door een kleine bloempot vol stro ondersteboven in een fruitboom te hangen. Weinig kleine dieren boezemen mensen zoveel angst in als een spin. Daar is eigenlijk weinig reden toe want in ons land hoef je geen enkele spin te vrezen. De spinnen op de bodem zijn vaak roofspinnen die achter hun prooi hollen of ze vangen via kokers in de grond.

Wie heeft zich nog niet afgevraagd hoe een regenworm al die tunnels in de bodem graaft? Hij vreet de grond gewoon op. De zandkorrels, waaraan afgestorven plantenrestjes kleven, maken een reis door het spijsverteringsstelsel van de worm. De plantendeeltjes worden verteerd en de zandkorrels poept hij samen met allerlei voedingsstoffen weer uit. Door dat graafwerk brengt de regenworm dus kant-en-klaar voedsel en voldoende zuurstof in de bodem. Hij is ook een soort architect die de bodem een mooie structuur geeft met heel wat mooie woonplaatsen voor allerlei bodemleven en een prima waterbeschikbaarheid er gratis bij.

“De campagne wordt deze maand herhaald na een in april uitgestuurde oproep aan alle Vlaamse scholen om deel te nemen. We promoten het ook via de eigen kanalen, zoals sociale media”, vertelt Brigitte Borgmans, woordvoerder van het Departement Omgeving. “Vorig jaar registreerden circa 1.100 personen hun bodemontdekkingen. Kinderen namen vooral op school deel, maar ook bij hun ouders thuis en in de jeugdbeweging.” De meest gerapporteerde bodemhelden zijn pissebedden, regenwormen, slakken, spinnen en mieren. Vorig jaar werd op 82 locaties gezocht: in de tuin, een bos of park. De gemeenten Waregem, Leuven en Antwerpen telden elk meer dan 100 bodemheldenzoekers.

De leuk uitgewerkte campagnewebsite is een bron van inspiratie voor ouders die een vrije dag met de kinderen leuk willen invullen, of voor leerkrachten biologie die nog een originele invalshoek zoeken voor hun lessen. “Nog tot het eind van de maand is een wedstrijd verbonden aan het doorgeven van de eigen vondsten. Scholen maken zo kans op een terrariumbak. Voor gezinnen en verenigingen is de inzet een bodemheldenspel”, maakt Borgmans iedereen warm om deel te nemen. In oktober wordt de zoekcampagne herhaald. In tussentijd blijft de website www.bodemhelden.be online, mogen scholen de informatie als lesmateriaal blijven gebruiken en kunnen deelnemers hun vondsten blijven ingeven.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Departement Omgeving

Volg VILT ook via