nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.09.2017 "Klimaatopwarming bedreigt 940 voedselgewassen"

We zitten middenin een nieuwe wereldwijde massa-extinctie. Die omvat veel meer dan het uitsterven van de Bengaalse tijger of de Afrikaanse olifant, waarschuwt Ann Tutwiler, directeur-generaal van het onderzoeksinstituut Bioversity International. "Wie schrijft er een afscheidsrede voor ons eten?", vraagt ze zich af in de Britse krant The Guardian. Grote teelten als aardappel, cacaoboon en koffie worden ernstig bedreigd door de opwarming van het klimaat. 

Een nieuw rapport van het onderzoeksinstituut Bioversity International leert dat de klimaatverandering heel courante voedingswaren bedreigt. "Voorspeld wordt dat 22 procent van de wilde aardappelsoorten door de klimaatverandering in 2055 verdwenen zullen zijn”, zo staat te lezen in de studie. “In Ghana en de Ivoorkust zullen de cacaobomen de temperatuurstijging van 2 graden die over 40 jaar voorspeld wordt, niet kunnen overleven. En het aantal koffieplantages in Tanzania is met de helft afgenomen sinds 1960.”

In totaal zou het wereldwijd gaan om 940 landbouwgewassen die bedreigd zijn. “Nochtans is het belang van agrobiodiversiteit enorm”, aldus Ann Tutwiler van Bioversity International. "Het kan onze wereldwijde voeding helpen verbeteren, onze impact op het milieu verkleinen en ons helpen aanpassen aan een veranderend klimaat.”

Ons voedsel is minder divers dan we denken. Drie vierde van al het eten ter wereld is te herleiden tot elf plant- en vijf diersoorten. Dat maakt ons heel kwetsbaar, waarschuwt ook professor gedragsecologie Hans Van Dyck (UCL). "Als er ziektekiemen uitbreken bij een bepaalde soort, dan kan het, zeker in een geglobaliseerde wereld, snel gaan." Hij verwijst naar de banaan: de overal verkrijgbare Cavendish-variëteit lijdt zo erg onder schimmelziektes dat experts vrezen voor het voortbestaan ervan.

"We staan jammer genoeg niet voldoende stil bij die risico's, omdat we hier sinds de industrialisering van de landbouw geen honger kennen en de productie als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen”, vult plantenecoloog Jan Colpaert (Universiteit Hasselt) aan. Hij noemt het realistisch dat onze voedselvoorziening ooit wordt aangetast. "Het zal niet zo zijn dat er van vandaag op morgen geen koffie meer is, maar wanneer belangrijke gewassen meer en meer bedreigd worden door plagen en klimaatverandering, dan zullen de afgeleide producten schaarser en duurder worden."

"Dat soorten binnen afzienbare tijd zullen verdwijnen, is een feit”, reageert ook professor plantenbiotechniek Wannes Keulemans (KU Leuven). Maar of het allemaal zo dramatisch zal zijn, weet ik niet. De temperatuurstijging zal er ook voor zorgen dat bepaalde gewassen beter gedijen." Hij denkt aan het noordwesten van Europa. "Het zou best kunnen dat we hier in de toekomst bepaalde sojavariëteiten telen."

Lees de volledige studie hier.

Bron: De Morgen

Volg VILT ook via