nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.06.2014 Klimaatverandering bedreiging voor Europese tarwe

De tarwe- en gerstopbrengsten in Europa zouden in 2040 tot 20 procent lager kunnen uitvallen als gevolg van klimaatopwarming. Dat berekende de Universiteit van Stanford. Voor maïs is dat 10 procent. "Zelfs een kleine klimaatverandering kan een grote impact hebben op de opbrengst van verschillende Europese gewassen", aldus de onderzoekers.

Zelfs als de gemiddelde temperatuur in 2040 niet meer dan de verwachte twee graden bedraagt, zal de impact op de teelt van belangrijke landbouwgewassen aanzienlijk zijn. De tarwe- en gerstopbrengsten zouden tot 20 procent kunnen dalen, voor maïs zou de productie met een tiende dalen. De onderzoekers vergeleken opbrengsten uit warmere en koelere delen van Europa om in te schatten welk effect klimaatopwarming zal hebben op de opbrengsten.

"De resultaten laten duidelijk zien dat een kleine klimaatverandering een grote impact heeft op de opbrengsten van diverse gewassen in Europa", geven Frances Moore en David Lobell, auteurs van de studie, aan. "De resultaten waren verrassend omdat Europa te maken heeft met relatief koel weer, waardoor een kleine temperatuurstijging juist voordelig lijkt. Andere maïsrassen kunnen een oplossing bieden. Voor tarwe en gerst zijn de mogelijkheden beperkter."

Tarwe en gerst zijn zeer gevoelig voor hogere temperaturen en laten in vrijwel heel Europa "een zeer negatieve reactie zien" bij hogere temperaturen. Bij maïs is de reactie beperkter. De opwarming van het klimaat zou de winstgevendheid van landbouwbedrijven in Spanje, Italië, Griekenland en het zuiden van Frankrijk doen teruglopen, terwijl een hogere temperatuur de boeren in het noorden van Frankrijk, Ierland, Nederland, delen van Engeland en Duitsland een grotere oogst kan opleveren. Hoe dan zullen boeren zich moeten aanpassen aan een veranderend klimaat, zo concluderen de onderzoekers.

Bron: Boerenbusiness

Beeld: Wikimedia Commons - Bluemoose

Volg VILT ook via