Knop moet om voor doortastend klimaatbeleid

Ons land moet in verschillende sectoren voor een radicale ommezwaai gaan om de klimaatdoelstellingen die we vastgelegd hebben in het klimaatakkoord van Parijs te realiseren. De Europese klimaatministers spraken af dat België in vergelijking met 2005 de uitstoot tegen 2030 met 35 procent moet verminderen. De Standaard maakte een overzicht van de sectoren waar een ommezwaai van verwacht wordt: transport, gebouwen, kleine industrie en ook landbouw.
16 oktober 2017  – Laatste update 14 september 2020 14:42
Lees meer over:

Ons land moet in verschillende sectoren voor een radicale ommezwaai gaan om de klimaatdoelstellingen die we vastgelegd hebben in het klimaatakkoord van Parijs te realiseren. De Europese klimaatministers spraken af dat België in vergelijking met 2005 de uitstoot tegen 2030 met 35 procent moet verminderen. De Standaard maakte een overzicht van de sectoren waar een ommezwaai van verwacht wordt: transport, gebouwen, kleine industrie en ook landbouw. 

Zo ongeveer iedereen weet intussen dat de opwarming van het klimaat misschien wel de grootste bedreiging is voor het voortbestaan van onze planeet zoals we die vandaag kennen. Maar de discrepantie tussen dat besef en de klimaatactie die vandaag ondernomen wordt, blijft groot. De Standaard maakte een stand van zaken op en berekende welke inspanningen nodig zijn om de Europese klimaatdoelstellingen te realiseren. Dat blijkt een hele boterham. Zo kwamen de Europese milieuministers vorig week overeen dat België tegen 2030 een inspanning van 35 procent moet leveren. Volgens de huidige prognose zal België in 2020 afklokken op een reductie van 8 tot 10 procent, terwijl 15 procent was afgesproken.

Met de doelstellingen van 2020, 2030 en vooral die van 2050 - een nagenoeg koolstofvrije samenleving - in het achterhoofd, moeten we volgens de huidige gegevens acht keer meer inspanningen doen om op schema te blijven. “Want eenmaal achter op schema wordt het moeilijk, en vooral een heel stuk duurder om de doelstellingen te halen”, aldus Mathias Bienstman van Bond Beter Leefmilieu (BBL). Hoe we dat gaan aanpakken? Als we het menen met die koolstofarme samenleving tegen 2050, wat zijn dan de echte deadlines? Hoe maken we dat we geen miljoenen meer investeren in maatregelen of sectoren die ons op een dood spoor brengen?

Wat landbouw betreft is de uitstoot van broeikasgassen onder meer afkomstig van het energieverbruik van serres en stallen, waar de suggestie onder meer is: plan serres in dichtbij grote warmtebronnen. Daarnaast is de veehouderij verantwoordelijk voor het grootste landbouwaandeel door de uitstoot van methaan en lachgas, broeikasgassen die de atmosfeer veel sterker opwarmen dan CO2. Met het model voor 2050 in het achterhoofd moet de landbouw naar een emissiereductie van 52 procent tegenover 1990, berekent De Standaard. “Als we ervan uitgaan dat de hele glastuinbouw overschakelt op groene energie, betekent dit dat de veestapel moet halveren”, zo luidt de analyse. “Voor onszelf wil dit zeggen dat we over dertig jaar de helft minder vlees zullen moeten eten dan vandaag.”

Verder moeten we onze laatste verbrandingsmotor kopen in 2030, over welgeteld dertien jaar. Tegen dan rijdt 40 procent van alle voertuigen elektrisch of op waterstof tegenover 0,08 procent vandaag, moeten de verkeersvolumes dalen en moeten de emissies al met 66 procent verminderd zijn ten opzichte van 2010. Het veronderstelt dat we aan veel knopjes tegelijk draaien: autoconstructeurs zetten massaal in op elektrisch, er komen voldoende laadpalen, elektrisch rijden wordt goedkoper, er is groene stroom om al die wagens op te laden en slimme meters maken dat dat vooral 's nachts gebeurt. Daarnaast moeten we zo snel mogelijk starten met het uitfaseren van stookolie en ook gas, ten voordele van groene energie en warmtepompen.

Ook wat de grote industrie betreft moet de revolutie liefst vandaag nog worden ingezet, want investeringscycli duren gemiddeld 20 tot 30 jaar. Eén van de grote uitdagingen is om de “petro” weg te krijgen uit de petrochemie. “Biomassa, bijvoorbeeld uit huishoudelijk afval, moet olie vervangen als basis voor de chemische productie”, zo klinkt het. Wat energie betreft moeten over acht jaar onze kerncentrales dicht. Tegen 2020 wil Europa minstens 20 procent hernieuwbare energie in de mix. Voor Vlaanderen werd dat vertaald naar 10,34 procent. Vlaanderen zit vandaag op 6 procent hernieuwbare energie. De Europese lidstaten halen gemiddeld 13 procent.

“We moeten drastischer ingrijpen”, reageert minister van Omgeving Joke Schauvliege. “We halen het niet als we nog tien jaar voortdoen zoals we bezig zijn. De realiteit is weerbarstiger dan we hadden gedacht. Je kunt veel willen, maar de maatschappij moet het ook aankunnen. Mobiliteit en transport zijn onze zwakke punten, maar we zijn ermee bezig. We reserveren budgetten voor laadpalen, voor premies die elektrisch rijden moeten aanmoedigen of die ons aanzetten om over te schakelen op groene energie.” 

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek