Koeien op plantaardige olie-dieet geven gezondere melk

Koeien die langdurig supplementen van plantaardige olie krijgen, geven melk met een lager verzadigd vetgehalte. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse University of Reading waarover The Times bericht. Volgens de onderzoekers produceren koeien die een aangepast dieet volgen gezondere melk, met minder verzadigde en meer mono onverzadigde vetzuren.
18 april 2014  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:25
Lees meer over:

Koeien die langdurig supplementen van plantaardige olie krijgen, geven melk met een lager verzadigd vetgehalte. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse University of Reading waarover The Times bericht. Volgens de onderzoekers produceren koeien die een aangepast dieet volgen gezondere melk, met minder verzadigde en meer mono onverzadigde vetzuren. 

De Britse onderzoekers zetten verschillende groepen melkkoeien gedurende drie jaar op een dieet aangevuld met supplementen van plantaardige olie. Hierdoor slaagden zij erin het gehalte verzadigde vetzuren in de melk van de koeien te reduceren met meer dan een kwart. In plaats daarvan bevatte de melk meer gezonde, mono onverzadigde vetzuren, wat het totale vetgehalte en dus ook de smaak min of meer op peil hield. Volgens professor Ian Givens was er nauwelijks sprake van een smaakverschil. 

“Melk en zuivelproducten zijn onze voornaamste bron van verzadigde vetzuren”, legt Givens uit in The Times, “maar lange termijnstudies hebben uitgewezen dat we melk beter niet volledig van ons menu schrappen: mensen die veel melk consumeren hebben 10 tot 15 procent minder kans op een cardiovasculaire ziekte dan mensen die weinig melk consumeren. Als we de verzadigde vetzuren in melk kunnen vervangen door meer gezonde vetzuren, kunnen we er misschien nog meer voordeel uit halen”.  

Bron: De Morgen / The Times

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek