nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.02.2019 Koen Van den Heuvel vervangt Schauvliege als minister

CD&V-fractieleider in het Vlaams Parlement Koen Van den Heuvel uit Puurs zal Joke Schauvliege vervangen als minister in de Vlaamse regering. Dat heeft de partijtop woensdagmiddag aangekondigd op een persconferentie. Joke Schauvliege nam daags voordien ontslag als minister van Landbouw, Natuur en Omgeving na enkele ongelukkige uitspraken over de klimaatmarsen van de voorbije weken. Van den Heuvel wil weg van de polarisering. "We ademen dezelfde lucht in, drinken hetzelfde water, koesteren dezelfde natuur. We moeten de handen in elkaar slaan en gaan voor redelijke oplossingen voor iedereen."

CD&V-voorzitter Wouter Beke, Vlaams viceminister-president Hilde Crevits en Vlaams minister Jo Vandeurzen stelden Van den Heuvel voor aan de pers. Hij werd "unaniem" voorgedragen door de fractie om Schauvliege op te volgen, zei Beke. "Het is een eer om minister te worden, spijtig genoeg is dat nu in minder gemakkelijke omstandigheden want het afscheid van Joke Schauvliege was zwaar", zei hij. "Ik wil haar ook oprecht danken voor het vele werk van de voorbije jaren."

Van den Heuvel beloofde er meteen in te vliegen. "Een nieuwe minister begint meestal met de boodschap 'geef mij wat tijd', maar dat is mij nu niet gegund. Ik ga er vanaf dag één keihard tegenaan." Samenwerken is daarbij het sleutelwoord voor de kersverse minister. "Er is geen landbouwer die niet inzit met het milieu en geen natuurliefhebber die jobs niet belangrijk vindt. Ik ben ervan overtuigd dat we de klimaatuitdaging samen moeten en kunnen aanpakken."

Van den Heuvel wil nu vooral verder werken aan de uitvoering van het Vlaamse klimaatplan. "Ik zal mij volledig smijten en mijn collega's van Wonen, Energie en Mobiliteit achter de veren zitten. Dit is een algemeen beleid en moet samen gevoerd worden." Hij wil ook stappen zetten in de belangrijke dossiers die nog op tafel liggen, denk maar aan de zonevreemde bossen en de betonstop. "Ook hier reken ik op de collega's van de andere partijen. Er is maar één antwoord, samen moeten we de uitdaging aangaan. Het was niet mijn ultieme droom om drie maanden voor de verkiezingen nog minister te worden, maar ik heb wel veel goesting om erin te vliegen."

Tijdens het klimaatdebat in het Vlaams Parlement van een week geleden, dat op de tribunes gevolgd werd door vele jonge klimaatbetogers, drukte Van den Heuvel zijn ergernis uit over het "welles-nietes-spelletje" tussen partijen. Specifiek over de betogingen zei hij: "We krijgen elke donderdag een wake-upcall. Er is enorm veel positieve energie in Vlaanderen om een tandje bij te steken in het klimaatbeleid. Laat ons als verantwoordelijke politici die positieve energie tot ons nemen. Het klopt niet dat er niets gebeurt. Gaat het huidige beleid ver genoeg? Uiteraard kan het altijd beter. Verwacht van onze partij concrete voorstellen om beter te doen."

Woensdag nam Vlaams minister-president Geert Bourgeois eerst de tijd om Joke Schauvliege te bedanken voor de jarenlange samenwerking in de regering. Tegelijk wenste de Vlaamse regeringsleider Koen Van den Heuvel succes in zijn nieuwe functie als Vlaams minister. Bourgeois gaat ervan uit dat Van den Heuvel "onverkort" de gemaakte regeringsafspraken op het vlak van klimaat- en energie helpt uitvoeren en dat hij daarvoor in dialoog gaat met de klimaatbetogers en de andere betrokkenen. Volgens Bourgeois ligt er nog voldoende werk op de plank. Zo moet er bijvoorbeeld met de landbouwsector nog een Green Deal afgesloten worden om de uitstoot in de sector naar beneden te krijgen.

In principe moet de nieuwe minister van Landbouw, Omgeving en Natuur woensdagmiddag al meteen aan de bak voor de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement. Hij legde er om 14 uur de eed af. Als fractieleider voor CD&V wordt Van den Heuvel vervangen door Peter Van Rompuy. Van den Heuvel is/was naast Vlaams fractieleider ook burgemeester van de fusiegemeente Puurs-Sint-Amands. Naar de verkiezingen op 26 mei trekt hij als lijsttrekker voor de provincie Antwerpen.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via