Koppen brengt slachten van dieren in beeld

Het VRT-magazine Koppen heeft de start van het nieuwe seizoen ingezet met een reportage over vlees. De vraag die daarbij centraal stond was: zou jij kunnen doden wat je eet? Koppen volgt twee vrouwen die via hun blog ‘Alle dagen honger’ de oorsprong van ons voedsel proberen te achterhalen. “Een kip die je zelf geslacht hebt, smaakt niet anders. Maar het doet je wel meer bewust worden van het feit dat er een dier moet sterven voor een stukje vlees op je bord”, luidt hun conclusie.
27 maart 2015  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:30

Het VRT-magazine Koppen heeft de start van het nieuwe seizoen ingezet met een reportage over vlees. De vraag die daarbij centraal stond was: zou jij kunnen doden wat je eet? Koppen volgt twee vrouwen die via hun blog ‘Alle dagen honger’ de oorsprong van ons voedsel proberen te achterhalen. “Een kip die je zelf geslacht hebt, smaakt niet anders. Maar het doet je wel meer bewust worden van het feit dat er een dier moet sterven voor een stukje vlees op je bord”, luidt hun conclusie.

Eerst trekken de twee jonge vrouwen, Barbara en Johanna, naar een klas 15-jarigen om te achterhalen of jongeren nog weten welk stuk vlees van welk dier komt. Het resultaat was niet echt goed, slechts de helft wist bijvoorbeeld dat biefstuk van een rund of een kalf komt en koteletten van een varken. Jongens scoorden wel opvallend beter op deze test dan meisjes. Vervolgens trokken de blogsters naar de supermarkt. “Rijen en rijen vlees liggen er in de rekken, maar de link tussen dier en vlees is volledig weg. Eigenlijk is de beleving bij de aankoop van een stuk vlees nauwelijks anders dan bij de aankoop van shampoo”, klinkt het.

En dus besloten ze te gaan kijken hoe dieren worden geslacht. De eerste halte was een particuliere kippenhouder die zijn kippen zelf slacht, daarna gingen ze naar een slager die alleen vlees verkoopt van zelf geslachte dieren en tot slot gingen ze op inspectie bij een industriële varkensslachterij. “Eigenlijk gebeurt het slachten opvallend sereen. De dieren zijn echt rustig”, becommentarieerden Barbara en Johanna wat ze zagen. In het varkensslachthuis waren ze wel onder de indruk van de massa. “Hier komt pas het besef van hoeveel vlees wij eten”, klonk het. “Maar eigenlijk kan je er geen oordeel over hebben. Als we zoveel vlees eten, moet het gewoon op deze schaal gebeuren.”

Tot slot gingen de vrouwen zelf over tot actie. Samen slachtten ze met een mes een kip. “Ik was in het begin bang, maar toen ik merkte hoe rustig het dier was, heb ik beslist dat ik dat wel kan, een dier slachten”, zei Johanna. En ook toen de kip bereid op hun bord lag, waren de vrouwen niet onder de indruk. “Het proeft niet anders als je het zelf geslacht hebt. Ik zie ook geen beelden van het slachttafereel voorbijflitsen. Wat wel veranderd is, is dat ik me er meer bewust van ben dat er voor dit stukje vlees een dier is moeten sterven.”

Bekijk hier de Koppen-reportage.

Bron: deredactie.be

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek