nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.04.2017 KUL-eredoctoraat voor onderzoek duurzaam landgebruik

De faculteit Wetenschappen van de KU Leuven heeft vrijdag in Leuven een eredoctoraat uitgereikt aan Ruth DeFries. De 60-jarige Amerikaanse professor ontving de onderscheiding voor haar baanbrekend werk rond de impact van de mens op de aarde. “Gezien het grote belang van haar onderzoek voor de duurzame ontwikkeling van onze samenleving past het eredoctoraat voor Ruth DeFries perfect in de viering voor de 200ste verjaardag van de faculteit”, stelt de KU Leuven.

Ruth DeFries is professor geografie, ecologie en duurzame ontwikkeling aan Columbia University in New York. In haar onderzoek naar duurzaam landgebruik gaat ze op zoek naar een evenwicht tussen de nood aan voedsel en andere bezorgdheden zoals een gezonde omgeving, het behoud van biodiversiteit en de inperking van de klimaatverandering.

"Het aardoppervlak verandert onvermijdelijk door de noodzaak om zes miljard mensen voedsel, water en onderdak aan te bieden", zegt professor Nicole Van Lipzig van de afdeling Geografie en Toerisme van de KU Leuven, promotor van het eredoctoraat. "We moeten voortdurend afwegingen maken tussen de korte termijnnoden van de mens en de lange termijnnood om de capaciteit van de biosfeer te handhaven. DeFries levert met haar onderzoek een cruciale bijdrage aan de wetenschappelijke kennis die nodig is om de juiste keuzes te maken."

DeFries weegt met haar werk op het beleid rond duurzaamheidsontwikkeling. Ze blijft optimistisch, ondanks de grote uitdagingen. "In haar werk laat ze zien hoe de mens in de geschiedenis steeds weer crisissen wist te overwinnen door creativiteit en innovatie en dat ook blijft doen. Die positieve kijk kan onze studenten zeker inspireren", zegt Peter Lievens, decaan van de faculteit Wetenschappen.

Eerder dit jaar kreeg de Nederlandse voedselexperte Louise Fresco ook een eredoctoraat van de KU Leuven. Fresco, voorzitter van de befaamde landbouwuniversiteit in Wageningen, kreeg de onderscheiding voor haar bijdrage aan het academische en maatschappelijke debat over duurzame voedselvoorziening.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via