Kunstmest veroorzaakt 40% van CO2-voetafdruk brood

Vanwege de bewustwordingscampagne ‘Dagen zonder Vlees’ wordt er dezer dagen veel gezegd en geschreven over de klimaatimpact van vlees. Britse onderzoekers van de universiteit van Sheffield doen er ons bij stilstaan dat meer in het algemeen voedselproductie en -consumptie broeikasgassen de lucht in stoten. Ze maakten een levenscyclusanalyse voor een brood van 800 gram, waarbij ze alles in beschouwing namen: de teelt van tarwe, opslag en transport van het graan, het maalproces, het transport van het meel en uiteindelijk het bakken van het brood. Alles bij elkaar genomen heeft een brood een klimaatvoetafdruk van 0,589 kilo CO2. Die komt vooral op rekening van het gebruik van kunstmest.
10 maart 2017  – Laatste update 14 september 2020 14:39
Lees meer over:

Vanwege de bewustwordingscampagne ‘Dagen zonder Vlees’ wordt er dezer dagen veel gezegd en geschreven over de klimaatimpact van vlees. Britse onderzoekers van de universiteit van Sheffield doen er ons bij stilstaan dat meer in het algemeen voedselproductie en -consumptie broeikasgassen de lucht in stoten. Ze maakten een levenscyclusanalyse voor een brood van 800 gram, waarbij ze alles in beschouwing namen: de teelt van tarwe, opslag en transport van het graan, het maalproces, het transport van het meel en uiteindelijk het bakken van het brood. Alles bij elkaar genomen heeft een brood een klimaatvoetafdruk van 0,589 kilo CO2. Die komt vooral op rekening van het gebruik van kunstmest.

Voedselproductie en -consumptie zorgen voor een derde van de mondiale broeikasgasuitstoot wanneer de klimaatimpact van de hele voedselketen, inclusief transport van landbouwgrondstoffen en voedingswaren, in rekening wordt gebracht. Vrijwel altijd gaat het over de klimaatvoetafdruk van vlees maar Britse onderzoekers maakten de oefening voor brood. En wat blijkt, ook onze gewoonte om dagelijks brood te eten heeft een stevige impact op het klimaat. Het onderzoek aan de universiteit van Sheffield werd gepubliceerd in Nature Plants. De uitkomst, een klimaatvoetafdruk van bijna 600 gram CO2 per brood van 800 gram, is gebaseerd op een volledige levenscyclusanalyse.

Ongeveer de helft van de klimaatimpact van een brood is toe te schrijven aan de teelt van tarwe. De onderzoekers houden kunstmest verantwoordelijk voor 40 procent van de totale uitstoot. “Dat grote aandeel verraste ons”, zegt Liam Goucher van Sheffield University. Zijn onderzoeksteam werkte samen met landbouwers en een industriële bakkerij om de metingen en berekeningen te doen. De grote uitstoot van de stikstofmeststoffen die landbouwers in het voorjaar toedienen aan tarwe schrijft Goucher voor twee derde toe aan de aardgas die nodig is voor de productie van kunstmest. Het resterende deel is te wijten aan bodemprocessen die een deel van de stikstof omzetten in het broeikasgas stikstofoxide.

Meer info: Nature Plants

Bron: Nature Plants / New Scientist

Beeld: PIBO Tongeren

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek