nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.06.2016 Kwakkelweer nefast voor aardbeien in vollegrond

Niet alleen de aardappelboeren zitten met de handen in het haar als gevolg van het weer, ook de telers van aardbeien in volle grond zien de overvloedige regen met lede ogen aan. De nattigheid beïnvloedt de kwaliteit van hun vruchten en doet de consumptie dalen. Het gevolg is dat de prijzen kelderen. “We noteerden vandaag de laagste prijs voor een kilo aardbeien aller tijden”, zegt Jan Engelen van Coöperatie Hoogstraten. “Voor de vollegrondstelers is dit een bittere pil, want zij kunnen in tegenstelling tot serretelers hun oogst niet spreiden.”

De vollegrondsteelt van aardbeien situeert zich voor een groot deel in Limburg en laat dat nu net één van de zwaarst getroffen regio’s zijn van het noodweer van de afgelopen weken. “Aardbeipercelen die vlak liggen, zijn moeilijk bereikbaar door de wateroverlast en de vruchten zijn moeilijk te plukken. Als de aardbeien niet opdrogen, slaat ook schimmel toe waardoor de vruchten kunnen gaan rotten. Bespuitingen uitvoeren tegen de schimmelinfecties kan ook niet, want we geraken met de tractor het veld niet op”, vertelt Luc Vrancken, een aardbeiteler uit Bilzen, in Het Belang van Limburg.

In normale omstandigheden duurt de oogst van vollegrondsaardbeien maar een viertal weken. Dat betekent dat vollegrondstelers in vergelijking met telers op stellingen of in serres hun oogst niet kunnen spreiden en veel meer afhankelijk zijn van de prijsvorming op een bepaald moment. En die prijs kreeg recent een serieuze terugval. Bij Coöperatie Hoogstraten, de grootste aardbeienveiling van ons land, werd vandaag zelfs de laagste prijs aller tijden genoteerd voor een kilo aardbeien.

Jan Engelen ziet daarvoor drie oorzaken. “Het onstabiele weer bevordert de consumptie van aardbeien in geen geval en zorgt ervoor dat de handel ook minder vertrouwen heeft in de kwaliteit en bewaartijd van de aardbeien die vandaag op de markt komen. Tegelijk zien we dat er in onze belangrijkste afzetgebieden, Frankrijk en Scandinavië, een piek is in eigen productie en de import er dus wat stilvalt.” Volgens Engelen zijn vooral de vollegrondstelers de dupe van die prijsval. “Het is nu dat zij geld moeten maken, maar voor het tweede jaar op rij lukt dat niet”, klinkt het.

Bron: Eigen verslaggeving/Het Belang van Limburg

Volg VILT ook via