Kweekvis stuwt globale visconsumptie de hoogte in

Nog nooit werd er wereldwijd zo veel vis gegeten als nu. Dat blijkt uit het nieuwste SOFIA-rapport van de Wereldvoedselorganisatie (FAO) die tweejaarlijks een balans opmaakt van de globale visserijsector. Aquacultuur of het kweken van vis is een trend die zich vanaf de jaren 1990 steeds sterker gemanifesteerd heeft en het is ook daar dat de productiegroei zich situeert. De wilde visvangstcijfers blijven ongeveer status quo, maar liggen voor heel wat soorten een flink stuk te hoog.
11 juli 2016  – Laatste update 4 april 2020 15:28
Lees meer over:

Nog nooit werd er wereldwijd zo veel vis gegeten als nu. Dat blijkt uit het nieuwste SOFIA-rapport van de Wereldvoedselorganisatie (FAO) die tweejaarlijks een balans opmaakt van de globale visserijsector. Aquacultuur of het kweken van vis is een trend die zich vanaf de jaren 1990 steeds sterker gemanifesteerd heeft en het is ook daar dat de productiegroei zich situeert. De wilde visvangstcijfers blijven ongeveer status quo, maar liggen voor heel wat soorten een flink stuk te hoog.  

De wereldwijde visproductie is naar recordhoogtes gestegen. In 2014 werd er wereldwijd meer dan 20 kg vis per capita geproduceerd, en voor het eerst was meer dan de helft daarvan afkomstig uit de aquacultuur. Met die 20,1 kg ligt de productie meer dan dubbel zo hoog dan de 9,9 kg per capita in de jaren 1960. De productie van zeevruchten als garnalen en mosselen is de laatste jaren enorm gegroeid en ook de oogstcijfers van zeewier zijn sterk gestegen.

In 2014 werd in totaal 93,4 miljoen ton wilde vis gevangen en 73,8 miljoen ton geproduceerd in de aquacultuursector. De wilde vis werd opgevist door 4,6 miljoen vissersboten, waarvan 90 procent in Azië en Afrika. Slechts 64.000 van die boten zijn langer dan 24 meter. Vis is wereldwijd goed voor 6,7 procent van de totale proteïneninname. In totaal zijn 57 miljoen mensen actief in de visserijsector, waarvan een derde in de aquacultuur. Visproducten zijn goed voor 1 procent van alle goederen die wereldwijd verhandeld worden en 9 procent van de wereldwijde voedingsexport, goed voor een totaalwaarde van 148 miljard in 2014, tegenover 8 miljard in 1976. 

De FAO laat in zijn tweejaarlijks rapport ‘The State of World Fisheries and Aquaculture’ weten dat tegenwoordig meer dan 50 procent van de kweekvis niet meer actief gevoederd moet worden. Dat is goed nieuws, want het rantsoen in de aquacultuur bestaat heel vaak uit vermalen wilde vis, een weinig duurzame praktijk, aldus de FAO. Toch is er nog heel wat ruimte voor verbetering. In 1974 stelde de FAO vast dat 90 procent van de commerciële visvangst binnen de duurzame grenzen bleef wat de hoeveelheid gevangen vis betreft. In 2013 was dat percentage gezakt naar 68,6 procent en er valt voorlopig niet echt beterschap waar te nemen, zo blijkt uit het rapport. 

Lees het volledige rapport hier

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek