nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.08.2017 Laagste Franse wijnproductie sinds 1945

De wijnoogst in Frankrijk zou dit jaar 18 procent lager uitvallen dan vorig jaar, als gevolg van de vriestemperaturen tijdens het voorjaar in verscheidene Franse wijngebieden. Dat heeft het Franse ministerie van Landbouw bekendgemaakt, dat zelfs spreekt van een "historisch" lage wijnproductie. Het zou om de laagste productie sinds 1945 gaan, maar wel met een uitstekende kwaliteit, zo denken de experts.

De Franse wijnproductie wordt dit jaar geschat op 37,2 miljoen hectoliter. Dat is niet alleen 18 procent onder de productie van vorig jaar, maar ook 17 procent lager dan het gemiddelde van de voorbije vijf jaar. Een combinatie van vriestemperaturen in het voorjaar gevolgd door hitte en droogte, heeft de Franse wijngaarden niet gespaard. De eerste oogsten gebeurden tien tot vijftien dagen vroeger dan normaal, en in veel kleinere hoeveelheden, met uitzondering van de Bourgogne. Ook in ons land verwachten de wijnboeren een bijzonder slechte oogst.

In 2016 werd er al fors minder wijn geproduceerd, ook het gevolg van slechte weersomstandigheden. De kwaliteit van de wijn zou volgens het ministerie wel goed zijn. FranceAgriMer, het overheidsagentschap voor landbouwproducten, vreest zelfs dat de oogst onder de 37 miljoen hectoliter zou uitkomen. De test van het ministerie van Landbouw dateert van begin augustus en de oogst was toen nog niet begonnen, zegt voorzitter en wijnbouwer Jérôme Despey.

"Pas na de pluk weten we wat de echte oogst zal zijn", klinkt het. "Overal waar geoogst is en waar we dachten dat het wat minder zou zijn, is het resultaat zelfs nog een pak minder." Volgens Despey gaat het om "de kleinste oogst sinds 1945". De kleinste naoorlogse oogst tot nu toe, dateert van 1991 met 41 miljoen hectoliter. Schaarste op de markt verwacht Despey niet, omdat de kelders nog vol zitten met wijn van vorig jaar.

Bron: Belga

Volg VILT ook via