nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.11.2017 "Laat eiermarkt van vraag en aanbod zijn werk doen"

De voedingsindustrie lijkt het normaal te vinden dat boeren eieren onder de kostprijs leveren. Zo reageert sectororganisatie de Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders op eerdere communicatie van FEVIA, de koepel van de voedingsindustrie, die de overheden gevraagd had “rekening te houden” met het effect van prijsstijgingen bij het toekennen van ondersteuning aan bedrijven die getroffen zijn door de fipronilcrisis. 

Na een enquête bij zijn leden liet sectororganisatie FEVIA eerder weten dat de eierprijzen sterk gestegen zijn. FEVIA sprak van een verdubbeling en voor eigeel zelfs een stijging van 250 procent. “De marges van voedingsbedrijven staan onder druk”, zo klonk het. FEVIA lanceerde ook meteen een oproep naar de verschillende overheden om rekening te houden met het effect van de “enorme prijsstijgingen” bij het toekennen van ondersteuning aan bedrijven die getroffen zijn door de fipronilcrisis.

“Als onafhankelijke pluimveeproducenten-organisatie hekelen wij het feit dat FEVIA zich vragen stelt bij de vergoedingen die beloofd worden door de overheid naar de door de fipronilcrisis getroffen bedrijven toe”, zo klinkt het in een reactie van de Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders. “Deze zullen zeker en vast niet zorgen voor winst, integendeel. FEVIA lijkt daarentegen de omgekeerde situatie waarbij de boeren onder hun kostprijs eieren moeten leveren, wel als normaal te beschouwen.”

De huidige eierprijzen liggen inderdaad een stuk hoger dan voor de zomer, erkent de organisatie. “Maar toen stonden de prijzen ook zeer laag en waren ze onvoldoende om de pluimveehouder te verzekeren van een behoorlijk inkomen”, zo klinkt het. “Dit is reeds jaren een probleem. Men importeert nog liever goedkope eieren dan dat men de Vlaamse pluimveehouder, die aan allerlei eisen rond milieu, dierenwelzijn en voedselveiligheid moet voldoen, wat extra zou betalen.”

“Nu heeft de industrie uiteraard een probleem want ze kunnen zich niet meer bevoorraden aan dergelijk lage prijzen”, klinkt het besluit. “Maar laat ons eerlijk zijn: het aandeel dat het basisproduct ei heeft in de totale kostprijs van het eindproduct is verwaarloosbaar. Zelfs als tafel-ei is de prijs nog steeds spotgoedkoop. Wij willen dan ook dat men zich bewust wordt van het feit dat wij als pluimveehouders kwaliteitsvolle producten willen leveren met de nodige garanties. Wij zouden niet beschouwd mogen worden als grondstoffenleveranciers die makkelijk te manipuleren zijn. Laat de markt van vraag en aanbod zijn werk doen.” 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via