nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

05.05.2017 Lage voedingsprijzen verleiden Belg tot grensshoppen

Voeding is in Nederland gemiddeld 10 procent goedkoper dan in ons land, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. Vooral voor zuivelproducten is het verschil fors: kaas en melk zijn in Nederland gemiddeld liefst 23,3 procent goedkoper dan bij ons. Maar ook voor andere voedingsartikelen tikt de kassa zachter bij onze noorderburen: 20 procent minder voor brood, 15,1 procent voor vlees, 12,1 procent voor vis en 8,7 procent voor fruit en groenten. Met heel wat grensshopping tot gevolg. Voor zowat alle andere goederen is België wel een tikkeltje goedkoper dan Nederland.

Volgens sommige Nederlandse supermarktuitbaters is het gezelliger winkelen over de grens, maar het zijn allicht vooral de lagere prijzen voor voeding die Belgen overtuigen om de boodschappentas vol te gaan laden in Nederland. Uit recente Eurostat-cijfers blijkt immers dat de prijzen voor voeding in onze supermarkten gemiddeld 10 procent hoger liggen dan bij onze noorderburen. Vooral voor zuivelproducten is het verschil fors: kaas en melk zijn in Nederland gemiddeld liefst 23,3 procent goedkoper dan bij ons. Ook brood (20%), vlees (15,1%), vis (12,1%) en fruit en groenten (8,7%) zijn een stuk goedkoper.

FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, ziet twee belangrijke oorzaken voor de prijsverschillen: “De btw-tarieven op voedingswaren én de lonen van het winkelpersoneel liggen bij ons net iets hoger dan in Nederland”, zo klinkt het. De supermarkten zelf halen aan dat zij minder onderhandelingsmarge hebben dan hun Nederlandse concurrenten en daarbovenop geconfronteerd worden met tal van extra belastingen en heffingen, van gezondheidstaks tot verpakkingsbijdrage en kilometerheffing.

Uit de studie van Eurostat blijkt wel dat andere goederen en diensten, zeg maar allesbehalve voeding, bij ons gemiddeld toch nog ietsje goedkoper zijn dan bij onze noorderburen. Voor alle andere goederen en diensten is België gemiddeld 1,9 procent goedkoper dan Nederland, zo blijkt uit de Eurostat-cijfers. Ook de prijzen van meubelen, huishoudartikelen, elektrotoestellen en kleding werden vergeleken. 

Bron: Gazet van Antwerpen

Volg VILT ook via