nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.05.2014 Landbouwers leren vogelkers herkennen en bestrijden

Het Regionaal Landschap Lage Kempen ontwikkelde een handleiding voor de bestrijding van Amerikaanse vogelkers in houtkanten. De bedoeling van deze handleiding is onder andere om landbouwers te ondersteunen bij de bestrijding. Tijdens een opleiding van één dag in Peer wordt de theorie ook aan de praktijk getoetst. Zowel de handleiding als de opleiding kaderen in het Leaderproject ‘Samenwerken rond invasieve exoten’.

Momenteel coördineert het Regionaal Landschap Lage Kempen het Leaderproject ‘Samenwerken rond invasieve exoten’, waarbij onder andere de Amerikaanse vogelkers in houtkanten wordt bestreden. De bestrijding wordt uitgevoerd door lokale landbouwers via een samenwerking met agro|aanneming. In het kader van dit Leaderproject ontwikkelde het regionaal landschap een handleiding voor de bestrijding van de Amerikaanse vogelkers in houtkanten.

Voor de bij het Leaderproject betrokken landbouwers en andere landbouwers die actief bezig zijn met exotenbestrijding organiseren het regionaal landschap, het Centrum Duurzaam Groen, het Limburgs Steunpunt Rurale Ontwikkeling en agro|aanneming in samenwerking met trainingscentrum Inverde een praktische opleiding over de bestrijding van Amerikaanse vogelkers in houtkanten. De nieuwe handleiding vormt de leidraad doorheen een cursus van één dag die begin juni plaatsvindt in Peer.

De landbouwers leren Amerikaanse vogelkers herkennen en onderscheiden van inheemse boomsoorten. Ook maken ze kennis met de verschillende methoden om Amerikaanse vogelkers te bestrijden. Deze methodes worden onderverdeeld volgens de verschillende groeistadia van de te bestrijden plant. Zo is er een bladbehandeling, een hak- en spuitmethode en een stobbebehandeling.

Landbouwers die meewerken aan het Leaderproject van Regionaal Landschap Lage Kempen krijgen bij de inschrijving voor de (gratis) cursus voorrang. Neem daarvoor contact op met het Limburgs Steunpunt Rurale Ontwikkeling via of 011/60 50 75. De handleiding wordt eind deze maand voorgesteld. De cursisten krijgen een exemplaar, andere geïnteresseerde landbouwers kunnen er één bestellen bij het of het .

Meer informatie: Limburgs Steunpunt Rurale Ontwikkeling

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Frans Van Bauwel

Volg VILT ook via