nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

14.04.2017 "Landbouwers voelen zich aan kant geschoven door EU"

Waar de Vlaamse boeren in de jaren 70 nog gewelddadig in opstand kwamen tegen de onvolkomenheden van het Europese landbouwbeleid, reageren ze nu door de schouders op te halen. Ze voelen zich meer en meer aan de kant geschoven. Dat schrijft De Tijd-journalist Bart Haeck in ‘Na de kater’, een boek over het afbrokkelende geloof in de Europese droom. “Waar de EU voor de meeste Vlamingen jarenlang een ver-van-mijn-bedshow was ging het voor de boeren altijd al over hun inkomen”, zo schrijft Haeck. 

Eind vorige maand werd in Brussel de zestigste verjaardag van het Verdrag van Rome gevierd. De brexit, de vluchtelingencrisis en het wankelen van de eenheidsmunt zorgden ervoor dat sfeer niet uitgelaten was. Wel, integendeel, ook in eigen land groeit de kritiek op het Europese beleid en roeren steeds meer politici de eurosceptische trom. Boeren hebben al langer een aparte relatie met Europa: landbouw ontpopte zich in de begindagen tot de motor achter de Europese integratie en het Europees landbouwbeleid is nog steeds goed voor een flinke hap uit de Europese begroting.

“Maar terwijl de meeste Vlamingen het debat over de Europese Unie de jongste jaren net ontdekt hebben, stellen de landbouwers gelaten vast dat ze niet langer in het centrum van Europa staan”, zo zegt De Tijd-journalist Bart Haeck. Hij verwijst naar de grote boerenbetoging van 1971 die wellicht “de allergrootste opstand van Vlamingen tegen Europa” was. Honderdduizend kwade boeren betoogden in Brussel tegen het landbouwbeleid van Sicco Mansholt, de Nederlandse socialist die van 1958 tot 1972 als Europees commissaris het landbouwbeleid aanstuurde.

Er viel die dag een dode in Brussel en er waren 160 gewonden. Tram- en bushokjes werden vernield, enkele tientallen auto's in brand gestoken, straten opgebroken. Kleine bomen werden uit de grond getrokken, verkeerslichten gingen eraan, de ruiten van winkels en banken werden ingegooid. Luc Vanoirbeek (studiedienst Boerenbond) herinnert zich die dag nog goed. “Iedereen vond dat Mansholt tegen de kleine boeren was en dat we moesten betogen”, zo vertelt hij. “Mijn pa had daarom een bus ingelegd vanuit Zepperen, een gemeente vlak bij Sint-Truiden. Die mensen waren nog nooit in Brussel geweest en kwamen meteen in een heel gewelddadige betoging terecht. We zijn de hele namiddag onder de grond in het metrostation gebleven. Het hele dorp. Uit schrik.”

“Politiek bekeken is de landbouwwereld het spiegelbeeld van het groeiende Vlaamse ongenoegen over Europa”, zo schrijft Haeck. “Waar de EU voor de meeste Vlamingen jarenlang een ver-van-mijn-bedshow was ging het voor de boeren altijd al over hun inkomen. Waar de meeste Vlamingen voor hun sociale zekerheid, hun munt, hun economisch beleid jarenlang alleen maar bij de nationale regeringen moesten aankloppen, zagen de landbouwers hoe rond hen net de Europese politieke instellingen werden gebouwd.”

“Ook emotioneel is er dat spiegelbeeld”, zo gaat hij verder. “Terwijl de meeste Vlamingen meer dan ooit de EU ontdekken, voelen de landbouwers zich meer en meer aan de kant geschoven. Waar de boeren in de jaren 70 nog gewelddadig in opstand kwamen tegen de onvolkomenheden van het Europese beleid, reageren ze nu door de schouders op te halen.” Hij citeert daarbij ook Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege: “Ze voelen zich in de steek gelaten. Ze reageren gelaten. Misschien is dat zelfs erger dan opstandig.”

Meer info: ‘Na de kater’ 

Bron: De Tijd

Volg VILT ook via