“Landbouwers zijn ondernemers in het kwadraat"

Jos De Meyer, voorzitter van de commissie voor Landbouw binnen het Vlaams parlement, volgde een dag mee op het gemengd landbouwbedrijf van de familie D’Hooghe in Nieuwkerken-Waas. Hij deed dat op uitnodiging van Boerenbond. De hele zomer lang bieden zij verschillende Vlaamse politici de kans om op de bedrijfsvloer te ervaren hoe land- en tuinbouwbedrijven dagelijks functioneren. “Het was goed om de permanente evolutie in de sector te zien”, reageerde Jos De Meyer na afloop. “De complexiteit neemt duidelijk toe en je moet een sterke ondernemer zijn om vandaag nog zo’n landbouwbedrijf over te nemen.”
27 augustus 2018  – Laatste update 4 april 2020 15:42

Jos De Meyer, voorzitter van de commissie voor Landbouw binnen het Vlaams parlement, volgde een dag mee op het gemengd landbouwbedrijf van de familie D’Hooghe in Nieuwkerken-Waas. Hij deed dat op uitnodiging van Boerenbond. De hele zomer lang bieden zij verschillende Vlaamse politici de kans om op de bedrijfsvloer te ervaren hoe land- en tuinbouwbedrijven dagelijks functioneren. “Het was goed om de permanente evolutie in de sector te zien”, reageerde Jos De Meyer na afloop. “De complexiteit neemt duidelijk toe en je moet een sterke ondernemer zijn om vandaag nog zo’n landbouwbedrijf over te nemen.”

De voorzitter van de commissie voor Landbouw, Jos De Meyer (CD&V), is niet aan zijn proefstuk toe. Ook vorig jaar nam hij deel aan de zomerstages van Boerenbond. Na een dag in het spoor van een varkensboer, loopt hij deze zomer mee op een gemengd landbouwbedrijf. “Boerenbond vroeg mij op voorhand op welk soort bedrijf ik graag eens een dag wou meehelpen. Ik wou graag een bedrijf bezoeken waar ingezet wordt op verbreding, en ik kon op geen betere plek terechtkomen”, vertelt Jos De Meyer.

Landbouwer Luc D’Hooghe en zijn familie kregen er zo een helper-voor-één-dag bij. En werk, dat is er op het bedrijf altijd meer dan genoeg. Luc en zoon Pieter leggen zich toe op het telen van ruwvoeder en het melken van zo’n 100 koeien. Daarnaast dragen ze ook hun steentje bij aan het korte ketenverhaal. “De thuisverkoop van eigen ijs en aardappelen hebben we over de jaren uitgebreid met producten van collega’s en de blauwe bessen van onze zoon Mathias”, legt Luc D’Hooghe uit.

Niet enkel thuisverkoop, maar ook educatie en groene zorg krijgen een prominente plaats binnen het bedrijf. Vier dagen per week kunnen verschillende hulpboeren via groene zorg op hun erf terecht. Tijdens de zomermaanden organiseert het hele gezin boerderijkampen en doorheen het jaar zetten ze de poorten van hun bedrijf open voor klasbezoeken. “Integratie, dat valt mij hier erg op. Het bedrijf zit niet alleen letterlijk midden in de dorpskern, maar via de bedrijfsvoering zorgt men echt voor een maatschappelijk draagvlak, niet alleen voor dit bedrijf, maar voor de ruimere sector”, zegt Jos De Meyer waarderend.

Een ander aspect dat de commissievoorzitter opvalt, is een toenemende complexiteit. “Ik ben vertrouwd met de sector, maar je ziet ook de permanente evolutie, de complexiteit blijft toenemen. Een landbouwer is echt wel een ondernemer in het kwadraat.” Dat bijvoorbeeld de regelgeving er niet makkelijker op wordt, beaamt Luc ook. “Eén van onze zorgen is het feit dat de verschillende regelgevingen ook haalbaar moeten blijven op het bedrijf. De droogte maakt het dit jaar natuurlijk niet gemakkelijker.” Volgens Jos De Meyer is het daarom zeer belangrijk dat degenen die de regels opstellen, voldoende realiteitszin bezitten. “Ik vind deze zomerstages dus een heel nuttig initiatief.”

Even de handen uit de mouwen steken, hoort er op zo’n stage vanzelfsprekend ook bij. Na een korte uitleg van bedrijfsleider Luc, is het tijd om aardappelen te sorteren. Een werkje dat Jos De Meyer snel in de vingers heeft. Al herinnert hij zich dat het er vroeger nog moeilijker aan toe ging. “In mijn herinnering sprongen de aardappelen veel meer op, nu rollen ze rustiger voorbij”, zegt hij glimlachend. Tijdens de bedrijfsrondgang en de werkjes door werd er gepraat over de bedrijfsstrategie van de familie. “Wij willen nog een echte boerderij blijven”, zeggen Pieter en Luc. “We hopen dat we onze melkveetak verder kunnen uitbouwen, zonder dat we onze verbreding moeten opgeven.”

De bijbehorende fotoreportage kan je hier bekijken.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek