nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.07.2017 "Landbouwgrond mag maximaal 30.000 euro per ha kosten"

Landbouwgrond wordt vandaag overgewaardeerd. Het landbouweconomisch rendement laat vandaag slechts een grondprijs van 25.000 à 30.000 euro per hectare toe. Betaalt een landbouwer meer, dan kan hij dit nooit terugverdienen met de gewassen die op het veld staan. Dat zeggen Bart Verstrynge en Caroline Tack van KBC in de rubriek Agronomics op PlattelandsTv. “Als je als landbouwer de keuze hebt tussen huren of kopen van landbouwgrond, dan is huren meestal de aangewezen optie”, zo luidt het.

Vandaag is ongeveer 600.000 hectare grond in landbouwgebruik. Ongeveer 56 procent van dat areaal wordt gebruikt voor de rundveehouderij en ruim 35 procent voor akkerbouw. “Als je kijkt naar het landbouweconomisch rendement van deze twee sectoren, eventueel aangevuld met de opbrengst voor mest en de betalingsrechten, dan zie je dat er over een periode van 35 tot 40 jaar maar een terugbetalingsruimte is van 25.000 tot 30.000 euro per hectare”, stelt Verstrynge.

“In geen enkele streek in Vlaanderen kan je aan deze prijzen nog landbouwgrond kopen”, vult Caroline Tack aan. “Soms gaat het over het dubbele, tot zelfs het drievoudige.” Volgens de KBC-experts is de prijs die vandaag betaald wordt voor een hectare landbouwgrond, dan ook te hoog. Dat heeft te maken met het feit dat landbouwgrond in Vlaanderen een schaars goed is en de wet van vraag en aanbod volop speelt.

Als landbouwer investeren in landbouwgrond is dan ook meestal niet de meest valabele optie. “Als je de kans krijgt om gronden te huren, dan is dat te verkiezen boven aankopen. Als pachter kan je gewoon meer rendement halen op je gronden”, klinkt het. Kopen als landbouwer kan wel een optie zijn, maar dan moet je over voldoende kapitaal hebben en moet het gezien worden als een belegging waarbij je voor een stuk speculeert op de toekomstige waarde van de grond.

Tack is van mening dat particulieren die willen investeren in landbouwgrond dit beter niet doen. “De enige wettelijke optie die vandaag bestaat als zij hun landbouwgrond willen verhuren, is de pacht. Seizoenpacht kan enkel tussen landbouwers. De pachtwetgeving is echter zeer stringent en bevoordeelt meestal de pachter. Met de opbrengst van de pachtprijs kan hij zijn investeringen onmogelijk terugbetalen en dus is landbouwgrond als belegging veel minder interessant dan een stuk bouwgrond.”

Bekijk de volledige reportage op PlattelandsTv

Bron: PlattelandsTv

Volg VILT ook via