nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.09.2016 Landbouwministers zweren bij voortzetting GLB

De Brexit en de schokgolf die deze in de EU-instellingen veroorzaakte, zullen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), één van de grootste Europese solidariteitspijlers, niet onderuit halen. Dat was de boodschap van twintig Europese landbouwministers, onder wie de Belgische minister Willy Borsus, na een informele vergadering in het Franse kasteel van Chambord, aan de Loire. "Er moet absoluut een vereenvoudiging en een diepgaande hervorming komen van het GLB. Vandaag voldoet het niet meer voor onze landbouwers", zo vindt Borsus.

De Europese landbouwministers hebben hun geloof in het GLB – ook na de Brexit – herbevestigd tijdens een bijeenkomst in Frankrijk. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) bestaat sinds 1962 en is, ondanks teruglopende budgetten, nog steeds goed voor 38 procent van de uitgaven in de Europese begroting. Een enorm budget dus, dat na het vertrek van de Britten uit de EU op een tekort van zeven miljard euro zou uitkomen. "Deze vergadering heeft het alvast mogelijk gemaakt om te laten zien aan zij die zeggen dat we de EU zullen zien sterven na de Brexit, dat dat geen waar is", zei de Duitse minister Christian Schmidt.

"Er komt geen GLB-exit", zei ook de Franse landbouwminister Stéphane Le Foll na afloop van de bijeenkomst. "We zijn gehecht aan het GLB, dat deel uitmaakt van het Europese project." Hoe de zeven miljard euro gevonden moet worden, is nog niet uitgemaakt. "We hebben vandaag de manier om die te vinden niet geschreven, maar we zijn het erover eens om de gezamenlijke Europese landbouwpolitiek te behouden", zegt de Franse minister Le Foll, die moest afrekenen met Franse actievoerende boeren. Op hun spandoeken stond te lezen dat “de ministers een kasteelleven leiden terwijl de boeren aan het creperen zijn”, verwijzend naar de locatie van de vergadering.

"Er moet absoluut een vereenvoudiging en een diepgaande hervorming komen van het GLB. Vandaag voldoet het niet meer voor onze landbouwers", zo vindt minister Borsus. "Er is een actieplan nodig dat onze Europese landbouw moet bestendigen door de positie van de landbouwer in de agrovoedingketen te versterken, en dat hun een rechtvaardig inkomen geeft, innovatie stimuleert en rekening houdt met de klimaat- en milieu-uitdagingen."

Bron: Belga

Volg VILT ook via