Landgenoot Frank Fol is gezicht van voedselhulpcampagne

De Belgische kok Frank Fol is één van de vijf Europese chefs die zich verbinden aan #WhatFoodMeans. Dit is een campagne waarmee de Europese Unie en het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties het belang van voedselhulp in de verf zetten. Fol reisde naar Ethiopië om er met eigen ogen te zien hoe de humanitaire hulp mensen redde van hongersnood. De bevolking in het noorden van het land kreeg de voorbije twee jaren te maken met extreme droogte. Dit jaar kampt de regio nog altijd met een neerslagtekort zodat de aanwezigheid van internationale noodhulp het verschil blijft maken tussen leven en dood.
13 april 2017  – Laatste update 14 september 2020 14:39
Lees meer over:

De Belgische kok Frank Fol is één van de vijf Europese chefs die zich verbinden aan #WhatFoodMeans. Dit is een campagne waarmee de Europese Unie en het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties het belang van voedselhulp in de verf zetten. Fol reisde naar Ethiopië om er met eigen ogen te zien hoe de humanitaire hulp mensen redde van hongersnood. De bevolking in het noorden van het land kreeg de voorbije twee jaren te maken met extreme droogte. Dit jaar kampt de regio nog altijd met een neerslagtekort zodat de aanwezigheid van internationale noodhulp het verschil blijft maken tussen leven en dood.

Humanitaire hulp doet ertoe. Het kan levens redden en mensen weer toekomstperspectief geven. Op uitnodiging van het Wereldvoedselprogramma en de EU ontdekken vijf Europese chefs wat voedsel betekent voor de Ethiopiërs die getroffen worden door droogte en klimaatverandering. Eén van de chefs is landgenoot Frank Fol, ook wel bekend als de ‘groentekok’. Twee jaar geleden werd Ethiopië getroffen door de ergste droogte in een halve eeuw. Bijna 18 miljoen inwoners hadden onvoldoende toegang tot voedsel, en 10 miljoen mensen waren aangewezen op voedselhulp.

Vorig jaar werd er in Ethiopië opnieuw 75.000 ton voedsel – ongeveer 30.000 vrachtwagenladingen – verdeeld. "Die hulp heeft ervoor gezorgd dat de Ethiopische families en de vluchtelingen die in het land verblijven toegang hadden tot voedzame voeding, en tegelijk gemaakt dat kleine boeren en veehouders hun oogst nog konden verkopen en geen inkomsten verloren", aldus de VN en EU in een communiqué. Een Ethiopische boer vertelt namelijk dat zij hun hele hebben en houden moeten verkopen wanneer de droogte zo erg toeslaat. Vee moet daarna weer aangekocht worden. Veel regen is er sindsdien niet gevallen in Ethiopië zodat de aanwezigheid van hulporganisaties nodig blijft. In het land verblijven ook meer dan 700.000 vluchtelingen uit Somalië, Eritrea en het door oorlog geteisterde Zuid-Soedan.

De vijf Europese chefs zullen als ambassadeurs het belang van het werk van de Europese en VN-organisaties in de Hoorn van Afrika benadrukken. Naast Frank Fol gaat het om de Poolse Anna Starmach, de Deen Mikkel Karstad, de Italiaan Simone Rugiati en Clara Perez Villalon uit Spanje. Via #WhatFoodMeans kan je ontdekken met welke verhalen ze teruggekeerd zijn uit Ethiopië. “Met de steun van de EU kon er graan uitgedeeld worden aan Ethiopische families. Zo hoefden ze hun woonplaats niet te verlaten en kwamen ze de moeilijke periode door. Zwangere vrouwen krijgen een erg voedzame granenmix om aan te sterken. Zonder de voedselhulp zouden hier 250.000 kinderen sterven”, vertelt Frank Fol. Hij benadrukt dat de EU en VN echt het verschil maken voor de lokale bevolking.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: #WhatFoodMeans

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek