nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.09.2017 Landgenoot verdacht van namaak Syngenta-herbiciden

Het Zwitserse agrochemisch bedrijf Syngenta vraagt meer dan drie miljoen euro schadevergoeding van een handelaar in namaakproducten. Het onderzoek leidde naar een man uit Wervik, een voormalig medewerker van Sanac zodat de naam van deze toeleverancier in de media genoemd wordt. “Ten onrechte”, benadrukt directeur Kris Moerman, “want wij zijn niet betrokken bij de handelspraktijken van deze persoon die ten tijde van de beweerde feiten niet meer voor ons werkte.” Sanac, dat deel uitmaakt van marktleider AVEVE en zich wil onderscheiden op vlak van kwaliteit, houdt zich juist ver weg van namaak en dubieuze import uit het buitenland.

In Frankrijk werden tienduizenden liters van de herbiciden Callisto, Milagro en Cosmic gevonden waarvan de herkomst verdacht was. Het zou om namaak gaan en niet om merkproducten van de Zwiterse firma Syngenta, die ook in ons land een afdeling heeft. Een 48-jarige man uit Wervik zou producten van Syngenta hebben nagemaakt en verkocht. De zaak kwam maandag voor de Ieperse strafrechter en een uitspraak volgt op 2 oktober.

Volgens Syngenta ging het duidelijk om namaak. "Niet alleen werden er namaakproducten verkocht. Ze werden ook nog eens aan een veel te hoge prijs verhandeld", aldus het bedrijf, dat de economische schade begroot op ruim 3,1 miljoen euro. Het openbaar ministerie vordert 108.000 euro verbeurdverklaring en een celstraf met uitstel.

De man zelf ontkent ten stelligste dat hij doelbewust handelde. "Hij heeft de gewasbeschermingsmiddelen zelfs niet gezien", aldus zijn advocaat. "Hij koopt en verkoopt die producten, maar krijgt ze niet zelf geleverd." De verdediging hekelt dat er geen onderzoek werd ingesteld naar de leverancier van de producten. Een labo-onderzoek zou bovendien geen afwijkingen in het product aan het licht hebben gebracht.

Naast Syngenta zit er nog een tweede toeleverancier van de landbouw verveeld met heel de zaak, de firma Sanac uit Wervik (West-Vlaanderen). Door de recent verschenen krantenartikels lijkt het alsof Sanac betrokken partij is zodat directeur Kris Moerman die vergissing de wereld uit wil helpen: "Deze persoon werkt vandaag niet als verkoper voor Sanac, en hij deed dat evenmin ten tijde van de beweerde feiten. Het mag dus niet overkomen alsof ons bedrijf handel dreef in namaakproducten. Al zeker niet omdat Sanac van kwaliteit, duurzaam ondernemen, innovatief denken en integer handelen topprioriteiten maakt."

Moerman benadrukt nog een keer extra dat namaakproducten niet passen in het Sanac-concept, en dubieuze parallelimport uit het buitenland al evenmin. "Wij vinden het dan ook een zeer spijtige zaak dat onze professionele reputatie en goede relatie met onze klanten en leveranciers momenteel onterecht worden aangetast." Het bedrijf dat zich samen met de verdachte moet verantwoorden voor de rechtbank luistert naar de naam SB Agro en huurt magazijnruimte van Sanac, wat bijgedragen zal hebben aan de verwarring. In de Kruispuntbank van ondernemingen staan als bedrijfsactiviteiten van SB Agro uit Sombreffe de vervaardiging van kunstmest en de groothandel in chemische producten geregistreerd.

Bron: eigen verslaggeving / Belga

Beeld: Amazone

Volg VILT ook via