nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.02.2019 Landsbond: Vlugger collectief reageren op marktonbalans

“Meer kan soms ook minder (in termen van inkomen) betekenen, ik hoop dat braadkippenhouders dat nu beseffen”, schrijft Landsbondvoorzitter Danny Coulier in vakblad Pluimvee. Hij verwijst daarmee naar de oproep die zijn organisatie binnen de sector deed om het aanbod lichtjes te sturen opdat de braadkippenprijs niet verder zou wegzakken. Zoiets kan door te schuiven met de planning – een week extra leegstand van de stallen – of door een lagere bezettingsdichtheid toe te passen. Braadkippenhouders kunnen daar niet alleen over beslissen. Ook de veevoederfabrikanten, slachterijen en broeierijen moeten er het nut van inzien.

Eind november was de braadkippenprijs in vrije val door het overaanbod. De feestdagen stonden voor de deur en dat is traditioneel een moeilijke periode vanwege de verminderde slachtcapaciteit. Een diepe crisis leek in de maak want er lagen zelfs eieren in de broedmachines die nog geen afzetkanaal gevonden hadden. Ondanks de dumpingprijzen gingen braadkippen moeilijk van de hand. Bij het ingaan van 2019 was het tien jaar geleden dat de braadkippenprijs nog zo diep weggezakt was, tot 75 eurocent per kilo. In vergelijking met 2009 is het voeder nu duurder, en het financiële probleem bijgevolg groter.

Om een verdere crisis af te wenden, riep de Landsbond braadkippenhouders op om duidelijke afspraken te maken met de veevoederleverancier of slachterij. Om een malaise te voorkomen, leek het de organisatie beter om het aanbod wat te drukken door te schuiven met de planning en een lagere bezettingsdichtheid in de stal toe te passen. “Sommige braadkippenhouders beseffen pas hoe slecht het gaat eens ze hun afrekening zien”, aldus Danny Coulier, voorzitter van de Landsbond.

Het idee om het aanbod te drukken en zo sneller uit een periode te klimmen van laagconjunctuur is binnen de landbouwsector niet nieuw, maar het blijft meestal bij woorden. In de braadkippenhouderij heeft het blijkbaar kans op slagen. Dat komt volgens de Landsbond door de korte productiecycli. Wanneer collectief beslist wordt tot een week extra leegstand tussen twee cycli, dan worden op maandbasis 14 procent braadkippen uit de markt gehaald. In november 2018 werden er 18,8 miljoen eendagskuikens opgezet, maar liefst 14,4 procent minder dan een jaar eerder. En dat terwijl het verschil tussen oktober 2017 (21,3 miljoen) en oktober 2018 (25,3 miljoen) groter was, maar in omgekeerde zin.

In december 2018 zette de dalende trend zich door want er zijn toen 7,3 procent minder kuikens (20,7 miljoen) opgezet in vergelijking met het jaar voordien. “Mede dankzij de oproep van de Landsbond mogen we stellen dat het opzetten van eendagskuikens sterk gedrukt werd, en dit liet zich ook voelen in de prijs. In plaats van verder weg te zakken, bleef deze maar liefst zes weken na elkaar hetzelfde noteren.” Ondertussen noteert de braadkippenprijs al enkele weken terug positief in het vooruitzicht van een tekort aan de slachthaken. De Landsbond is niettemin op zijn hoede voor een nieuw overaanbod: “Het is belangrijk dat braadkippenhouders in de toekomst vlugger collectief reageren om vraag en aanbod beter in balans te houden.”

Bron: Pluimvee

Volg VILT ook via