nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.07.2014 Limburgse co-vergister is milieuvergunning kwijt

De provincie Limburg vernietigt de milieuvergunning van een co-vergistingsinstallatie in Houthalen-Helchteren. "Het bedrijf heeft de productie onvoldoende onder controle en laat na maatregelen te nemen bij calamiteiten", zo klinkt het. Het bedrijf Lavrijsen kwam enkele jaren geleden nog in het nieuws omdat het met zijn restwarmte het vakantiedorp Molenheide verwarmde.

Het Limburgse provinciebestuur heeft de milieuvergunning van het bedrijf Lavrijsen in Houthalen-Helchteren ingetrokken. Op het bedrijf wordt elektriciteit en warmte opgewekt door de vergisting van mest en organisch afval. Het nabijgelegen Molenheide investeerde destijds 800.000 euro en verwarmde zijn 350 bungalows met warmte die afkomstig was van de vergistingsinstallatie.

De voorbije maanden werden verschillende processen-verbaal opgesteld voor het bedrijf Lavrijsen, onder andere door de Milieu-inspectie, door het Agentschap Natuur en Bos en door de Inspectie Ruimtelijke Ordening. "Er is al bemiddeld geweest en er volgde een hoorzitting", zegt gedeputeerde voor Natuur en Leefmilieu Ludwig Vandenhove.

"Maar blijkbaar zijn de overtredingen te ernstig. De schade aan het leefmilieu is al een feit en ze kan alleen nog maar erger worden. Daarom is de Vlaamse Milieumaatschappij duidelijk in haar advies: de milieuvergunning moet worden geschorst. Dat is wat we nu ook gedaan hebben", aldus Vandenhove.

"Het bedrijf heeft de productie onvoldoende onder controle en laat na de nodige maatregelen te nemen bij calamiteiten", klinkt het bij de provincie. "Bovendien is de capaciteit van de installatie voor de helft niet vergund. Er zijn trouwens nog afvalstromen ontdekt die niet thuishoren in dit gebied. De huidige gang van zaken kunnen we echt niet tolereren."

Bron: De Standaard/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via