nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.08.2018 Limburgse schattingscommissies al op pad

De Limburgse boeren zijn volop bezig om de schade door de droogte op te meten. Ze hopen op een financiële compensatie als de droogte erkend wordt als een landbouwramp. Getroffen landbouwers moeten eerst een aangifte doen bij hun gemeente, met de nodige foto’s. Daarna komt een gemeentelijke schattingscommissie de schade ter plaatse vaststellen. In Peer wordt de schade gecontroleerd met behulp van satellietbeelden. “De getroffen boeren moeten hun schadedossier nog altijd zelf indienen maar de schattingscommissie gaat niet langer ter plaatse kijken. Een primeur voor België”, klinkt het.

Op 20 juni stuurde de Boerenbond al een brief naar alle steden en gemeenten met de vraag om zo snel mogelijk een gemeentelijke schattingscommissie op te richten. Die commissie, met onder meer de burgemeester of een afgevaardigde en twee landbouwexperten, komt de schade ter plaatse vaststellen. Vooraleer dat kan gebeuren, moeten de getroffen boeren een aangifte doen bij de gemeenten, met de nodige foto's. De voorbije dagen waren dan ook tal van landbouwers in de weer met hun fototoestel om de geleden schade in beeld te brengen.

In sommige gemeenten moet die aangifte voor een bepaalde datum worden ingediend. Zo hadden landbouwers in Lommel en Overpelt tot gisteren de tijd. “Maar dat is geen deadline, eerder een praktische maatregel”, zegt Luk Vanoirbeek, woordvoerder van Boerenbond. “Door die tijdsdruk vermijden we dat de schattingscommissie nog maanden plaatsbezoeken moet uitvoeren. Maar wie later nog schade vaststelt, zal zeker nog een aangifte kunnen doen.”

In Wellen kunnen getroffen boeren nog tot woensdag hun dossier indienen. “Belangrijk is dat er zo veel mogelijk bewijs verzameld wordt vóór de oogst”, zegt burgemeester Els Robeyns (SP.A). “Er is echt een ramp in aantocht, want iedere dag dat het niet regent neemt de schade nog toe.” Zij verwacht dat de schattingscommissie bij elke Wellense boer zal moeten langsgaan.

De schattingscommissie van Dilsen-Stokkem ging deze week al de baan op. “De situatie is nu al dramatisch, het is niet nodig nog langer te wachten”, zegt burgemeester Lydia Peeters (Open VLD). “Zo kunnen de boeren hun gewassen indien gewenst al afdoen, en zijn er misschien nog mogelijkheden voor de tweede helft van augustus. We hadden 90 landbouwers aangeschreven, 40 daarvan hebben nu al een aangifte ingediend.”

In Peer zullen dit jaar veel minder controles uitgevoerd worden door de plaatselijke schattingscommissie. Daar zullen satellietbeelden meer duidelijkheid geven over de geleden schade, een primeur voor België. Na de landbouwramp twee jaar geleden door wateroverlast, moest de schattingscommissie van Peer maar liefst duizend percelen ter plaatse gaan controleren. Het duurde een maand alvorens de leden van de commissie alles gecontroleerd hadden.

De stad Peer zocht naar een snellere manier voor de controles en ging aankloppen bij het Nederlandse bedrijf Eleaf. “Zij leveren heel gedetailleerde satellietbeelden”, legt schepen Raf Nelis (CD&V) uit. “Als het gebied heel bruin kleurt, is er geen twijfel over de geleden schade en moeten we niet ter plaatse gaan.” Zo hoopt de commissie 80 procent minder controles ter plaatse te moeten uitvoeren. Enkel bij twijfel of bij groente- en fruitteelt gaan ze nog kijken.

Om uiteindelijk vergoed te worden, moet de droogte wel eerst als landbouwramp worden erkend. De definitieve erkenning is afhankelijk van twee voorwaarden: het totale schadebedrag moet hoger zijn dan 1,24 miljoen euro en het natuurfenomeen mag maximaal één keer om de twintig jaar voorkomen. Dat laatste zal door experten van het KMI worden bekeken. Uiteindelijk kan 40 tot 80 procent van de geleden schade worden vergoed, afhankelijk van de verzekeringspolis.

Bron: De Standaard / Het Belang van Limburg

Volg VILT ook via